U wilt voor een aanvulling op uw pensioen zorgen, zodat u ook als u ouder bent genoeg geld te besteden hebt. De fiscus helpt hierbij een handje als u kiest voor een lijfrente. Binnen voorwaarden is uw inleg dan aftrekbaar, waardoor u een leuk belastingvoordeel krijgt. Voordat u een lijfrente gaat afsluiten moet u een aantal beslissingen nemen. De mogelijke keuzes leggen we op deze pagina aan u uit.

Heeft u vragen over de keuzes die u moet maken bij het afsluiten van uw lijfrente? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag!

Keuzes die u moet maken

De keuzes die komen kijken bij het afsluiten van een lijfrente gaan over:

  • Vorm
  • Risico
  • Bedrag
  • Eenmalige of doorlopende inleg
  • Verzekering voor nabestaanden
  • Start uitkeringen

Vorm: banksparen of verzekeren?

U kunt uw lijfrentekapitaal opbouwen in een lijfrenteverzekering of via banksparen. De verschillen, voor- en nadelen van deze twee hoofdvormen nemen we door op de pagina Vormen lijfrente opbouwen.

Risico: sparen of beleggen?

Of u nu kiest voor banksparen of verzekeren, vervolgens heeft u de keuze tussen sparen/garantie of beleggen. Met sparen of gegarandeerd verzekeren weet u zeker dat uw inleg niet minder waard kan worden, u loopt geen beleggingsrisico. Het rendement is dan wel laag, terwijl u met beleggen een veel hoger rendement kunt behalen.

Bedrag: wat is uw fiscale ruimte?

Welk bedrag wilt u inleggen voor het opbouwen van uw lijfrentekapitaal? U wilt daarbij ongetwijfeld rekening houden met het bedrag dat maximaal fiscaal aftrekbaar is. Dan blijft u binnen het totaal van uw jaarruimte en reserveringsruimte.

Zorg dat u zeker weet dat u binnen uw fiscale ruimte blijft met uw lijfrente-inleg. Als u teveel stort geeft dat veel rompslomp.

Eenmalige of doorlopende inleg?

Wilt u één groot bedrag storten, of laat u liever per maand een vast bedrag incasseren? De eenmalige inleg kunt u in volgende jaren opnieuw doen. Zo kunt u ieder jaar bepalen welk bedrag u in uw pensioenaanvulling stopt. Het voordeel is dat u de inleg dan exact kunt afstemmen op lijfrenteaftrek. Het nadeel is dat het een groot bedrag in één keer is, waarbij u het misschien in de loop van het jaar toch ergens anders aan uitgeeft.

Vast bedrag voor ongemerkte groei

De andere mogelijkheid is dat u elke maand een vast bedrag naar uw lijfrentespaarpot laat gaan. Dan kunt u het niet vergeten en bouwt u zonder dat u het merkt een lijfrentekapitaal op. Het is lastig om dit precies af te stemmen op de aftrekruimte. Wel kunt u ervoor kiezen een maandbedrag te laten incasseren en dat aan het eind van het jaar eventueel nog aan te vullen met de overblijvende lijfrenteaftrek.

Aanvullende verzekering voor nabestaanden?

Als u kiest voor banksparen, dan is het belangrijk om te beseffen wat er gebeurt als u komt te overlijden. Op dat moment komt het opgebouwde kapitaal in uw nalatenschap. Wilt u zeker weten dat uw nabestaanden op dat moment een aanvulling krijgen op hun inkomen? Dan kan een aanvullende nabestaandenverzekering een idee zijn.

Einddatum: start uitkeringen of uitstellen?

Bij het afsluiten van een lijfrenteverzekering moet u een einddatum aangeven. Op die datum komt het opgebouwde lijfrentekapitaal vrij. U kunt dan besluiten er direct een lijfrente van aan te kopen: de uitkeringen gaan dan in. Als u op dat moment de lijfrente-uitkeringen nog niet nodig heeft, is de andere mogelijkheid om de uitkeringen uit te stellen. U laat het lijfrentekapitaal dan nog verder groeien. Daarvoor hoeft u het niet bij die verzekeraar te laten staan. U kunt ervoor kiezen het over te zetten naar een andere verzekeraar, of naar banksparen.