Het is verstandig om te zorgen voor aanvulling op uw pensioeninkomen. Het is tenslotte maar afwachten hoe uw pensioen zich ontwikkelt, net als de regels rondom de AOW. Dat ook de overheid het verstandig vindt blijkt wel uit de lijfrenteaftrek. Dit belastingvoordeel stimuleert u om extra geld opzij te zetten voor uw oudedag. Op deze pagina bespreken we de manieren waarop uw een lijfrentekapitaal kunt opbouwen.

Lijfrentekapitaal opbouwen met banksparen? U kunt heel gemakkelijk online een groot aantal bankspaarrekeningen vergelijken!

Hoofdvormen voor opbouwen lijfrente

Vroeger was de lijfrenteverzekering de enige manier om gebruik te maken van de fiscale aftrek. Inmiddels is daar de mogelijkheid van banksparen bij gekomen. Ook het opbouwen van lijfrentekapitaal bij een bank of beleggingsinstelling wordt nu ondersteund met de lijfrenteaftrek. Er zijn nu dus twee hoofdvormen voor het opbouwen van een lijfrente:

  • Verzekeren: de lijfrenteverzekering
  • Banksparen: de lijfrentespaarrekening

Verschillen tussen lijfrentespaarrekening en lijfrenteverzekering

Met allebei bouwt u een kapitaal op waar u later een lijfrente mee moet aankopen. Maar wat moet u kiezen, en waarom? Dat ligt natuurlijk helemaal aan uw persoonlijke situatie en wensen. Wij leggen u graag de verschillen tussen een lijfrenteverzekering en een lijfrentespaarrekening uit. Zo kunt u een goede keuze maken.

Banksparen Verzekeren
Kosten Lagere kosten en geen verborgen kosten. Hogere kosten, soms verborgen in de verzekering.
Rendement Rente kan vastgelegd worden voor zelf te kiezen aantal jaren. U kunt kiezen voor een rendementsgarantie.
Zekerheid Bij faillissement bank valt geld onder depositogarantiestelsel. Bij faillissement verzekeraar is er geen garantieregeling.
Risico's afdekken
(zoals overlijden en
arbeidsongeschiktheid)
Kan niet bij de bank, wel met losse verzekering. Kan meegenomen worden in de verzekering.
Overlijden Als de rekeninghouder overlijdt valt het saldo in de erfenis. Als de verzekerde overlijdt vervalt de verzekering zonder uitkering – tenzij anders is afgesproken.

Lijfrente uitstellen

Het gaat hierboven alleen over de periode waarin u het kapitaal voor de lijfrente opbouwt. Die opbouw gaat door als u de kiest voor het uitstellen van lijfrente-uitkeringen. U stort dan waarschijnlijk niet meer bij, maar het kapitaal zal in die tijd wel verder aangroeien. Dezelfde verschillen tussen banksparen en verzekeren blijven dan aan de orde.

Andere verschillen bij lijfrente uitkeringen

Zodra u het lijfrentekapitaal gaat gebruiken voor het aankopen van een lijfrente kunt u de keuze tussen banksparen en verzekeren opnieuw maken. U beslist op dat moment waar uw opgebouwde kapitaal naartoe gaat – dat kan net zo goed een bank als een verzekeraar zijn. Dan spelen andere verschillen een rol. Deze bespreken we op de pagina Vormen lijfrente uitkeringen.