Vraag:

Ik ga mijn hypotheek oversluiten. Het deel dat nu aflossingsvrij is zou ik graag overzetten naar een bankspaarhypotheek. Kan dat?

Antwoord:

Bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u kiezen voor een andere hypotheekvorm, dat zeker. Het is verstandig dat u voor uw aflossingsvrije deel een kapitaal wilt opbouwen om dit bedrag te kunnen aflossen. Alleen: dat kan niet meer in de vorm van een bankspaarhypotheek.

Tenminste, niet in de bankspaarhypotheek waarbij u belastingvrij spaart voor de hypotheekaflossing, op een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of een Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW). Deze regelingen kunnen sinds 2013 niet meer nieuwe afgesloten worden. Oók niet voor een andere hypotheekvorm bij een bestaande aflossingsvrije hypotheek.

U kunt wel uw eigen kapitaal opbouwen om uw aflossingsvrije hypotheek mee af te lossen. Dat kan op een spaarrekening of met beleggingen. Het kapitaal is alleen in de tussentijd niet belastingvrij. Zodra het bedrag boven de vrijstelling uitkomt zult u er vermogensrendementsheffing over gaan betalen.

Meer over de opbouw van belastingvrij kapitaal voor het aflossen van uw hypotheek