Vraag:

Wij kopen voor het eerst een huis en weten dat er een aflossingseis is voor de hypotheek. Maar: moeten anderen hun hypotheek dan niet aflossen? Hoe zit dat?

Antwoord:

De aflossingseis die u beschrijft is een fiscale regel. Het is één van de eisen waaraan een hypotheek moet voldoen om ervoor te zorgen dat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Omdat de hypotheekrenteaftrek belangrijk is om de hypotheeklast betaalbaar te houden, zult u er ongetwijfeld voor willen zorgen dat uw hypotheek aan de regel voldoet.

Natuurlijk moet elke hypotheek ooit afgelost worden. De bank wil het uitgeleende geld terugkrijgen. De aflossing is daarbij een afspraak met de bank, daar staat de fiscus verder buiten. De meeste hypotheken van vóór 2013 zijn een combinatie van een uitgestelde aflossing (door kapitaal op te bouwen en daarmee na 30 jaar te gaan aflossen) en een aflossingsvrij deel (dat meestal pas bij verkoop van de woning wordt afgelost). Dat kwam qua netto maandlast voor de woningbezitter het beste uit, omdat over de volledige lening alle hypotheekrente 30 jaar lang aftrekbaar was.

Voor u als starter op de woningmarkt geldt de fiscale aflossingseis, waardoor u geen hypotheek met uitgestelde aflossing of een aflossingsvrije hypotheek meer zult afsluiten. Dan zou de hypotheekrente immers niet aftrekbaar zijn.

Meer informatie over belastingregels voor starters