Vraag:

Ik ben 25 jaar en ga voor het eerst een huis kopen. Waarom mag de hypotheek maar 30 jaar duren? Ik hoef toch niet klaar te zijn als ik 55 jaar ben?

Antwoord:

We kunnen ons voorstellen dat een looptijd van 30 jaar voor u wat kort voelt. Die maximale looptijd heeft echter niets met uw leeftijd te maken. Voor een 50-jarige geldt exact hetzelfde. De termijn van 30 jaar heeft met belastingregels te maken.

Voorheen was er al een regel dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar was. Wie daarna nog een hypotheek had staan kon die gewoon laten lopen, alleen zonder hypotheekrenteaftrek. Dat geldt nog steeds voor de mensen die hun hypotheek vóór 2013 hebben afgesloten. Voor u als starter op de woningmarkt is het echter anders.

Voor iedereen die vanaf 2013 zijn eerste hypotheek afsluit geldt dat die hypotheek in maximaal 30 jaar volledig moet zijn afgelost met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Voldoet u niet aan die voorwaarde, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dat betekent dat voor u inderdaad de hypotheek niet langer zal duren dan 30 jaar.

De maximale looptijd van uw hypotheek heeft dus een puur fiscale achtergrond.

Meer informatie over de belastingregels voor de hypotheek voor uw eerste huis