Vraag:

Wij willen onze hypotheek oversluiten naar een andere bank. Alleen: is het dan verplicht dat onze nieuwe hypotheek een annuïteitenhypotheek is?

Antwoord:

De mogelijkheden qua hypotheekvormen bij het oversluiten van uw hypotheek zijn afhankelijk van uw huidige hypotheek. Het is dus níet zo dat elke overgesloten hypotheek een annuïteitenhypotheek moet zijn.

Uw vraag komt ongetwijfeld vanuit de regel dat op nieuwe hypotheken verplicht afgelost moet worden om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Daarmee zijn alleen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek nog relevant. Deze regel is inderdaad ingesteld, maar alleen voor starters op de woningmarkt. Voor iedereen die op 1 januari 2013 al een hypotheek had werkt het anders.

Voor het bedrag dat u al aan andere hypotheekvormen heeft geldt dat die in dezelfde vorm mogen doorlopen. Oók als u kiest voor het oversluiten van uw hypotheek. Wat aflossingsvrij is mag aflossingsvrij blijven, wat een spaarhypotheek is mag spaarhypotheek blijven.

Wordt uw nieuwe hypotheek hoger dan uw huidige hypotheek, dan geldt de aflossingseis wél voor het verhoogde deel. Dat zal wel verplicht in 30 jaar afgelost moeten worden met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Meer informatie over de hypotheekrenteaftrek bij het oversluiten van uw hypotheek