Vraag:

Wij verkopen ons huis met winst en gaan voorlopig huren. Betekent dit dat we het geld dat we overhouden aan de verkoop gewoon kunnen opmaken?

Antwoord:

Allereerst geld natuurlijk dat u zelf mag beslissen wat u met uw geld doet. Dus óók met de winst die u overhoudt aan de verkoop van uw woning. Niemand verbiedt het u om die overwaarde uit uw woning op te maken aan van alles en nog wat. De volgende vraag is of het verstandig is.

Als u van plan bent om in de nabije toekomst weer een huis te kopen is het verstandiger om de verkoopwinst niet te verbrassen. De fiscus heeft namelijk de zogeheten 'bijleenregeling'. Die heeft als uitgangspunt dat u de winst (eigenwoningreserve) gaat gebruiken voor de financiering van uw volgende koophuis. Doet u dat niet? Dan is de hypotheekrente over het bedrag dat u in plaats van die verkoopwinst moet lenen niet aftrekbaar.

Ook de fiscus verbiedt u dus niet om uw geld voor allerlei andere uitgaven te gebruiken. De bijleenregeling heeft alleen gevolgen voor uw netto maandlast. En voor uw maximale hypotheek, want de banken houden bij hun beoordeling van een hypotheekaanvraag rekening met de vraag of de hypotheekrente volledig aftrekbaar is of niet.

De eigenwoningreserve blijft niet eeuwig staan. Als u drie jaar lang gaat huren en dus geen eigen huis bezit, vervalt de regel. Dan valt de volledige financiering voor een daarna aan te kopen woning weer wel onder de hypotheekrenteaftrek. We zeggen ook wel dat de eigenwoningreserve na drie jaar 'verdampt'.

Meer informatie over de belastingregels bij verhuizing naar een andere koopwoning