Vraag:

In box 3 betaal ik belasting over mijn vermogen. Valt ons huis onder dat vermogen? En mag ik de hypotheek er dan aftrekken voor de vermogensrendementsheffing?

Antwoord:

Het klinkt bijzonder logisch dat uw eigen woning onder uw vermogen zou vallen. Het is tenslotte geld waard. Net zo logisch zou het zijn dat de hypotheekschuld daar dan weer vanaf zou gaan bij het berekenen van de belasting over uw vermogen. Toch is het niet hoe het werkt.

Uw eigen woning - het huis dus waar u echt woont - valt voor de fiscus niet onder uw vermogen dat belast wordt in box 3. Het valt in box 1, die heet dan ook Inkomsten uit werk en eigen woning. Hetzelfde geldt voor de hypotheek die rust op uw eigen huis. Allebei worden ze dus niet meegenomen in box 3.

U betaalt wel vermogensrendementsheffing over bijvoorbeeld een vakantiehuisje. Dat kwalificeert niet als eigen woning, valt dus niet in box 1 en daarmee wel in box 3. Dit geldt ook voor een eventuele hypotheek of andere lening die u heeft afgesloten om de vakantiewoning te kopen.

Elke bron van inkomsten kan maar in één box belast worden. Het is dus niet zo dat uw eigen huis en hypotheek in zowel box 1 als box 3 vallen.

Meer over de inkomstenbelasting en andere belastingzaken rondom de eigen woning