Vraag:

Ik heb al jaren een eigen huis met hypotheek. Nu las ik dat het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek afneemt. Klopt dat?

Antwoord:

Sinds 2014 is een afname van het maximale percentage belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek ingezet. Tot en met 2013 was het voordeel over de hypotheekrente net zo groot als het hoogste belastingpercentage over uw inkomen. Een woningbezitter met een hoog inkomen had daarmee veel meer aftrek (52%) dan zijn buurman met een lager inkomen (ca 37% of 42%).

Het maximale percentage belastingvoordeel wordt sinds 2014 ieder jaar 0,5% minder. In 2014 was de aftrek maximaal 51,5%, in 2018 bedraagt deze nog maximaal 49,5%. Die afbouw gaat door tot een percentage van 38% belastingvoordeel is bereikt. Dan is het voordeel van de hypotheekrenteaftrek voor iedere woningbezitter gelijk.

Of uw belastingvoordeel afneemt hangt dus af van de hoogte van uw inkomen. Valt u in de hoogste belastingschijf van 52%, dan neemt het af. Betaalt u minder belasting, dan heeft u er voorlopig geen last van.

Uitgebreide informatie over de belastingen bij een hypotheek