Vraag:

Wij hebben een eigen huis maar willen graag verhuizen naar een andere koopwoning. Wat is beter: eerst ons huis verkopen of eerst een andere woning kopen?

Antwoord:

Dat is een belangrijke vraag! Er is alleen niet één pasklaar antwoord op te geven. Het hangt nogal af van uw persoonlijke situatie én van de situatie op de woningmarkt.

Er zijn periodes waarin de meeste woningen al verkocht zijn voordat ze goed en wel in de verkoop staan. In zo'n woningmarkt kunt u het best eerst op zoek naar de woning die u wilt kopen. De kans is groot dat dit even duurt omdat er veel andere kapers op de kust zijn. Bovendien zal de verkoop van uw woning in deze situatie waarschijnlijk weinig tijd en moeite kosten.

Er zijn ook periodes waarin het verkopen van een woning een stuk minder makkelijk gaat. Er zijn wel huizen die snel verkocht worden, maar vaak moet de verkoper veel geduld hebben voordat er een werkelijke koper is. In zo'n woningmarkt is het verstandiger om eerst uw huidige woning te verkopen. Het is tenslotte erg onprettig als u al een ander huis heeft gekocht en u uw eigen woning niet verkocht krijgt.

Meer informatie over het verhuizen naar een andere koopwoning
Andere vraag: Wat is het volgorderisico bij de aankoop van een ander huis?