Vraag:

Mijn hypotheek oversluiten.. ik denk er best weleens over na. Wat is nou het beste moment voor het oversluiten van een hypotheek? Waar moet ik op letten?

Antwoord:

Het is lastig om één beste moment aan te geven voor het oversluiten van uw hypotheek. Of oversluiten gunstig is ligt aan verschillende zaken, maar vooral aan de vraag of u de kosten die u maakt voor het oversluiten terugverdient met de lagere rente die u erdoor gaat betalen.

Het oversluiten van uw hypotheek is niets anders dan het afsluiten van een nieuwe hypotheek, om met het geld daarvan de oude hypotheek af te lossen. U blijft in hetzelfde huis wonen, daar verandert niets aan. Bij het oversluiten van een hypotheek komen kosten kijken: vaak boeterente en in elk geval notariskosten, taxatiekosten en kosten voor de hypotheek.

Uw nieuwe hypotheek heeft een lagere rente dan uw huidige hypotheek heeft. Of - als u net toe bent aan een nieuwe rentevastperiode - een lagere rente dan u bij uw huidige geldverstrekker zou krijgen. Het verschil tussen de rente van uw nieuwe hypotheek en die bij uw huidige bank is uw rentevoordeel. Dat rentevoordeel moet de kosten goedmaken, dan is oversluiten gunstig.

We kunnen dan ook heel goed voor u bepalen óf oversluiten voor u gunstig zou uitpakken of niet. Wat we niet weten is wat het beste moment is. Net als ieder ander weten ook wij bij NHP niet hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen. Bij een stijging van het renteniveau zorgt dat voor een lagere boeterente, maar ook voor hogere nieuwe maandlasten. Andersom veroorzaakt een daling in de hypotheekrente een hogere boeterente terwijl uw nieuwe maandlasten gunstiger zijn.

Kortom: het béste moment is niet te bepalen, dat is koffiedik kijken. Wel kijken we graag met u mee naar de vraag of oversluiten op dit moment gunstig voor u is of niet!

Meer informatie over het oversluiten van uw hypotheek