Vraag:

Ik zie dat een bank verschillende hypotheekrentes aanbiedt. In de tabel met hypotheekrentes staan risicoklassen. Wat zijn dat?

Antwoord:

De hoogte van de hypotheekrente die u moet betalen wordt mede bepaald door het risico dat de bank loopt op uw lening. De vraag is dus, of de bank wel al haar geld terugkrijgt. Als het risico dat u niet alles zult terugbetalen groter is betaalt u een hogere hypotheekrente.

Dit risico wordt ingedeeld in risicoklassen. Die risicoklassen ziet u terug in de tabellen met hypotheekrentes die banken laten zien.

De hypotheken met het minste risico voor de bank zijn hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is de eerste risicoklasse. De andere zijn voor hypotheken zonder NHG. De indeling gaat over de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning. Anders gesteld: het deel van de woningwaarde dat u aan hypotheek afsluit. We noemen dat het verstrekkingspercentage, ook wel de loan to value genoemd. Als u de totale waarde van uw woning leent is het risico voor de bank veel groter dan wanneer u maar 70% van de waarde leent. Dat verhoogde risico ziet u terug in een hogere hypotheekrente.

Meer informatie over risicoklassen en andere rentetermen
Vergelijk direct de actuele hypotheekrentes van alle risicoklassen