Vraag:

Ik zie in de rentelijsten voor hypotheken 10 + 2 staan bij de rentevastperiode. Dat zou over rentebedenktijd gaan. Wat bedoelen ze met rentebedenktijd?

Antwoord:

Met een rentebedenktijd bedoelen ze een periode waarin u zelf kunt bepalen wanneer u de hypotheekrente opnieuw vastzet. Bij een rentevastperiode van 10 + 2 jaar kunt u na het aflopen van de eerste tien jaar in een periode van twee jaar zelf het moment kiezen waarop uw hypotheek verlengd moet worden.

Een rentebedenktijd maakt u minder afhankelijk van het moment waarop uw rentevastperiode afloopt. Is de hypotheekrente op dat moment toevallig heel hoog, dan wilt u misschien liever even wachten met opnieuw vastzetten. In bovengenoemd voorbeeld heeft u twee jaar de tijd.

Het risico is natuurlijk wel dat de hypotheekrente in die periode alleen maar verder stijgt. Dan heeft u nadeel van de keuze om niet na de tien jaar meteen te verlengen. Het blijft lastig om te voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen - en dat is in feite wat u wel probeert als u gebruik maakt van uw rentebedenktijd.

Meer informatie over speciale rentevormen voor hypotheken