Artikel van 28-06-2022 door Anneke Ranzato

Het is qua financiën een lastige tijd. De energierekening rijst de pan uit en de boodschappen worden ook duidelijk duurder. Heb je door hoge vaste lasten niet veel ruimte in je budget, dan kunnen deze ontwikkelingen voor geldproblemen zorgen.

Geen last van stijgende hypotheekrente

De hypotheekrente knalt ook omhoog sinds begin dit jaar. Daar heb je geen last van zolang je in jouw huidige (eigen) huis blijft wonen en de rentevastperiode van jouw hypotheek niet afloopt. Dan veranderen de maandlasten van jouw hypotheek immers niet, hoe hoog de rente voor nieuwe hypotheken ook wordt.

De actuele hypotheekrentes vergelijken

Maandlasten kunnen zwaarder wegen

Echter: de maandlasten van je hypotheek kunnen wel zwaarder gaan wegen als je weinig ruimte hebt in je maandbudget voor de prijsstijgingen van de laatste tijd. Dan kan het toch gebeuren dat het betalen van de hypotheek een probleem wordt. Je moet tenslotte wel eten en je verzekeringen betalen en die energierekening...

Zo kun je met een hypotheek die prima binnen de normen viel bij afsluiten, nu opeens toch een probleem hebben met het betalen van de maandlasten.

Problemen voorblijven of verzachten

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen als er problemen dreigen te ontstaan bij het betalen van jouw maandelijkse hypotheekbedrag. Betalingsachterstanden op de hypotheek kunnen snel oplopen doordat het vaak om forse bedragen gaat. Een achterstand van één maand is al lastig om in te lopen als je toch al niet uitkomt met je inkomen. Dat wil je ongetwijfeld graag voorkomen.

Neem contact op!

Zie je problemen ontstaan? Neem dan in elk geval contact op met jouw hypotheekadviseur. Wellicht heeft die ideetjes over hoe je de maandlast van je hypotheek kunt verlagen... dat zou zomaar kunnen. Of anders zijn er misschien wel mogelijkheden om bij de geldverstrekker of NHG iets te regelen om deze lastige tijd door te komen.

Zelf in actie komen

De kans is groot dat je zelf ook al het nodige kunt doen om problemen te voorkomen. Kom niet pas in actie als er een probleem ís, maar eerder. Het is altijd een goed idee om serieus naar je inkomsten en uitgaven te kijken - om te ontdekken waar ruimte zit voor het verbeteren van de balans in je geldzaken.

Besparen om geldproblemen te voorkomen

Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Ook zónder heel heftig te besparen op alle leuke dingen in het leven. Voor heel mensen zijn er mogelijkheden om geld te besparen zonder dat ze daar veel last van hoeven te hebben.

Voorbereiden op hogere hypotheeklasten

Duurt het niet meer zo heel lang voordat de rentevastperiode van jouw hypotheek afloopt? Dan is het goed om alvast vooruit te kijken. Wat zouden de maandlasten worden als je jouw hypotheek nú moest verlengen? Zijn die maandlasten behapbaar?

Rente openbreken en vastzetten?

Misschien is het een overweging om de rente dan alvast open te breken en nu vast te zetten... als je verwacht dat de hypotheekrente nog veel verder gaat stijgen. Niemand weet natuurlijk wat er gaat gebeuren. Wat je wel weet is hoe het nu is en als dat voor jou jarenlange zekerheid kan betekenen is het een overweging.

Sparren met een hypotheek expert? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Buffer opbouwen

De andere optie is om alvast rekening te houden met een forse stijging van de maandlast. Dan is het zaak om te kijken waar je kunt besparen op je uitgaven en/of extra inkomsten kunt genereren. Doe dat nu alvast, dan bouw je een buffer op voor als het nog een tijdje doorgaat met die rente- en prijsstijgingen!

Naar overzicht Blog & Nieuws