Artikel van 27-09-2022 door Anneke Ranzato

Vorige week kwam het kabinet dan na lang overleggen met de maatregel die ervoor moet zorgen dat onze energierekeningen beheersbaar blijven. Heel wat mogelijke maatregelen zijn de revue gepasseerd voordat er een uitkomst was.

Uitkomst: prijsplafond voor energie

De oplossing waarvoor ze kozen is een energieplafond: tot een gemiddeld verbruik geldt een maximaal tarief voor elektriciteit en gas. Wie meer verbruikt dan gemiddeld moet voor het meerdere de volle mep betalen: de marktprijs die zo de pan uit gestegen is. De plafondprijzen die gehanteerd gaan worden zijn €1,50 per kuub gas en €0,70 per kilowattuur stroom.

Simulatie in november en december

Het echte prijsplafond gaat pas in per 1 januari 2023, maar in de tussentijd worden de energierekeningen al per 1 november gematigd. Dat gebeurt door simpelweg een bedrag van de energierekening af te halen, gesubsidieerd door de overheid.

Verduurzamen nog zinvol?

Een belangrijke vraag bij de keuze van de maatregel was waarschijnlijk hoe het kabinet alsnog wel blijft stimuleren dat woningeigenaren. We hebben immers wel onze klimaatdoelstellingen te halen. Een maatregel die alle prikkels tot het besparen op energieverbruik zou daarom niet handig zijn.

Bovengemiddeld verbruik matigen

Door te werken met een prijsplafond voor gemiddeld verbruik blijft het lucratief om te verduurzamen - in elk geval voor huishoudens met een bovengemiddeld verbruik. Voor dat hogere verbruik betaal je de hoofdprijs, dus is het zeker zinvol om dan duurzaamheidsmaatregelen door te voeren. Het levert een forse besparing op als je daarmee het bovengemiddelde verbruikt weet terug te dringen.

Gebruik warmtepomp opeens duurder dan CV

Voor mensen met een warmtepomp heeft het prijsplafond voor gas en elektriciteit een vervelend effect. Zij gebruiken immers nauwelijks gas, maar in plaats daarvan veel meer elektriciteit dan met een centrale verwarming. Daarmee komen ze gegarandeerd boven het gemiddelde elektriciteitsverbruik uit en moeten dus dure stroom gebruiken. Dit terwijl ze juist een duurzame stap hebben gezet door te kiezen voor een warmtepomp.

Zonnepanelen compenseren

Wat dan weer verzachtend werkt is dat veel mensen met een warmtepomp ook zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Die zonnepanelen wekken stroom op die gesaldeerd wordt met de afname van elektriciteit uit het stroomnet.

Investeren in duurzame woning

Wie nu beslissingen moet nemen over duurzaamheidsmaatregelen voor de eigen woning zal waarschijnlijk even niet voor een warmtepomp kiezen. Andere maatregelen blijven wél lucratief, zoals de plaatsing van zonnepanelen en het beter isoleren van je eigen huis. Een goed geïsoleerd huis heeft minder gas/stroom nodig om het aangenaam warm te hebben, waardoor de energierekening gedrukt wordt.

Waarde van het huis stijgt

Bovendien levert een duurzaam huis meer op dan alleen een besparing op de energierekening: de waarde van het huis stijgt naarmate het een beter energielabel heeft.

Financieren van verduurzaming

Het verduurzamen van je huis kost alleen wel geld. Een deel wordt aan je terugbetaald via subsidies, maar natuurlijk betaal je een deel ook zelf. Je kunt het geld daarvoor lenen via een verhoging van je hypotheek: het benutten van de overwaarde in het huis. Daarmee helpen onze adviseurs je natuurlijk graag!

Meer informatie over het financieren van verduurzaming? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws