Artikel van 28-01-2015 door Anneke Ranzato

Het is al een paar jaar trend om extra af te lossen op hypotheken. Ingegeven door de dalende huizenprijzen en de angst voor restschulden bij verkoop kiezen mensen voor extra aflossingen op hun hypotheek. Daarbij speelt ook de lage spaarrente een belangrijke rol. Rabobank meldt over 2014 een record aan extra hypotheekaflossingen van ongeveer € 4 miljard.

Cijfers CBS

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven hetzelfde beeld als die van de Rabobank. Er is in de afgelopen twee jaar al bijna € 12 miljard afgelost op woninghypotheken. Dit terwijl Nederlanders ondertussen ook nog steeds massaal sparen. De spaarsaldi stegen in dezelfde periode met zo'n 11 miljard.

Lage spaarrente

Wanneer er niet zoveel afgelost was op de hypotheken, dan was de stijging van de spaartegoeden nog veel groter geweest. Veel mensen kiezen er echter voor om een deel van hun spaargeld te gebruiken voor een extra hypotheekaflossing. De lage spaarrente zorgt ervoor dat spaargeld nog maar erg weinig opbrengt. Ondertussen ligt de hypotheekrente die men betaalt vaak behoorlijk hoger, vooral omdat deze voor een x-aantal jaar is vastgezet. Aflossen is dan simpelweg lucratief.

Verhoogde schenkingsvrijstelling

Ook de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling heeft in de ogen van Rabobank een rol gespeeld bij de extra aflossingen. Deze vrijstelling bedroeg in 2014 tijdelijk € 100.000, waarbij deze wel voor de eigen woning gebruikt moest worden. Aflossen van een hypotheek was daarbij ook toegestaan. Kennelijk hebben flink wat ouders hun kinderen een bedrag toegestoken om extra te gaan aflossen op hun hypotheek.

Naar overzicht Blog & Nieuws