Artikel van 13-01-2022 door Anneke Ranzato

Wie het nieuws ook maar een beetje volgt kan het niet ontgaan zijn: de gasprijzen zijn enorm gestegen. Kleine prijsvechtende energieleveranciers vallen om en ieders energierekening gaat omhoog. Dat is geen pretje, maar wat kun je eraan doen?

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Om te besparen op een bepaalde categorie uitgaven kun je twee wegen bewandelen: je kiest een goedkopere variant of je gaat er minder van gebruiken. Wat betekent dit als je wilt besparen op je energierekening?

Goedkopere leverancier

In het geval van energie is een goedkopere variant nu lastig. Overstappen naar een andere energieleverancier was jarenlang dé tip om te besparen op de energierekening, met de huidige prijsontwikkelingen is daar een stuk minder winst mee te behalen.

Minder gebruiken

De andere route: minder energie verbruiken. Dat kun je doen door het aanpassen van je gedrag: de verwarming minder hoog zetten, dikke trui aantrekken – dat soort dingen. Of door het aanpassen van je huis. Door je woning te verduurzamen ga je langdurig energie besparen: dat is goed voor jouw portemonnee én voor onze aardbol.

Woning verduurzamen

Er zijn allerlei maatregelen mogelijk om het energieverbruik in jouw huis naar beneden te krijgen. Denk aan de volgende verduurzamingen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Zonnepanelen
  • Gasverbruik omzetten naar elektriciteit:

    • Van koken op gas naar inductie
    • Van CV ketel naar warmtepomp

Wat kost dat allemaal?

Deze maatregelen zijn niet gratis, dat spreekt voor zich. Je kunt het zien als kostenposten, maar het is logischer om ernaar te kijken als investeringen. Je geeft geld uit om langdurig en veel te besparen op je energierekening - zo verdien je die investering gewoon weer terug.

Met name het isoleren van spouwmuren en vloeren is qua kosten te overzien. Voor spouwmuurisolatie betaal je gemiddeld tussen de € 800 en € 2.000, voor vloerisolatie tussen de € 1.400 en € 1.800. Deze maatregelen leveren een fors rendement op, denk aan 10% tot 25%. Dat is oneindig veel beter dan de spaarrente!

Financieren van verduurzaming

Misschien heb je het geld voor een serieuze verduurzaming van jouw huis niet op je spaarrekening staan? Dan is het een prima overweging om de maatregelen via de hypotheek te financieren. Ook de hypotheekrente ligt immers veel lager dan het rendement dat je op veel maatregelen mag verwachten.

Bovendien is het momenteel dankzij de lage hypotheekrentes voor veel mensen een ideaal moment om hun hypotheek over te sluiten. De kosten voor het verduurzamen van de woning kunnen dan mooi direct meegenomen worden!

Hoe je dat het beste kunt aanpakken... Daar helpen onze adviseurs je graag bij. Samen zoeken we uit wat de gunstigste manier is om jouw hypotheek in te zetten voor het verduurzamen van je huis. Dat is goed voor jouw portemonnee én voor het milieu!

Plan direct een gratis en vrijblijvende telefonische afspraak in – dan kunnen we kort even sparren over de mogelijkheden.

Naar overzicht Blog & Nieuws