Artikel van 17-01-2023 door Anneke Ranzato

Je zult in deze tijd maar een starter zijn op de woningmarkt. Je verdient teveel voor een sociale huurwoning, en kopen... is gewoon ontzettend duur. De huizenprijzen mogen dan wat gedaald zijn, het huidige prijsniveau is voor de gemiddelde starter simpelweg niet op te brengen. Dan moet je al heel veel gespaard hebben, of ouders met veel geld, want met alleen een hypotheek en het minimum aan eigen geld kom je bijna nergens aan de bak voor een koopwoning.

Alle info voor starters!

Maximale hypotheek plus eigen geld

Jouw budget voor het kopen van een huis is simpel: de maximale hypotheek die je kunt krijgen plus het eigen geld dat je beschikbaar hebt. Daarmee moet je de koopsom plus de bijkomende kosten kunnen betalen, anders houdt het al snel op voor jouw koopwens.

Maximale hypotheek berekenen

Vergeet daarbij trouwens niet om ook serieus te kijken naar de maandlasten van die hypotheek. Want ook al kun je 'm krijgen - als dat betekent dat je krom moet liggen voor het maandbedrag... dan is het maar de vraag of je dat moet doen.

Korting voor starters op een nieuwbouwwoning

Nu is er een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen in de maak, speciaal voor starters. De Tweede Kamer is akkoord met een budget van € 40 miljoen als eerste injectie. De insteek is dat met dat budget een korting van maximaal € 75.000 gegeven wordt aan starters bij aankoop van een nieuwbouwwoning. Dat klinkt interessant!

Niet voor alle starters!

De groep starters die aanspraak kan maken op deze regeling is niet onbeperkt. Ja, je moet starter zijn - dus nog niet eerder een eigen woning in bezit gehad hebben. Er is ook een inkomensgrens: je mag niet meer dan € 65.000 verdienen om een beroep te doen op dit Nationaal Koopfonds. En de nieuwbouwwoning die je koopt mag niet duurder zijn dan € 355.000. Dan betaal je per saldo dus 'maar' € 280.000... dat is in elk geval beter op te hoesten met een hypotheek en eigen geld.

Terugbetalen bij verkoop

De korting is geen cadeautje. Je betaalt het weer terug als je de woning later verkoopt. Dan gaat het geld terug het fonds in, waarna het weer gebruikt kan worden om andere starters te helpen aan een koophuis. Ook betaal je dan een deel van de waardestijging, die steek je dus niet volledig in eigen zak.

Bijdrage gaat naar aanbieder woning

De bijdrage uit het fonds gaat trouwens niet naar jou als woningkoper, het gaat direct naar de aanbieder van de woning. De projectontwikkelaar dus, of de woningbouwcorporatie, of de gemeente. Die geeft een korting op de marktwaarde van de woning van maximaal € 75.000. Van dat kortingsbedrag kan tweederde uit het fonds gevraagd worden, eenderde neemt de aanbieder voor eigen rekening.

Meer kans op een woning voor starters

De bedoeling van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen is dus om starters een grotere kans te geven op de woningmarkt. Ze meer ruimte te geven voor het kopen van een nieuwbouwhuis, ondanks de hoge prijzen.

Ook een nieuwbouwhuis voor jou?

De vraag is nog maar in hoeverre dit jou persoonlijk gaat helpen. Allereerst moet je in de juiste inkomenscategorie vallen en met de bijbehorende maximale hypotheek plus je eigen geld dus genoeg overhouden. Daarnaast - ook niet onbelangrijk - moet er wel aanbod zijn van zo'n nieuwbouwwoning in de omgeving waar jij wilt wonen. Het is niet zo dat elke aanbieder van nieuwbouwhuizen meedoet. Maar wie weet is er zo'n project bij jou in de buurt en lukt het met deze regeling om wél dat huis te kopen dat anders niet binnen jouw bereik lag. Dan is dat natuurlijk super!

Sowieso even sparren met een expert over jouw mogelijkheden om een huis te kopen? Maak een vrijblijvende afspraak, we kijken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws