Artikel van 09-08-2022 door Anneke Ranzato

Laten we het weer eens over het verduurzamen van je huis hebben. Dat wordt steeds interessanter, financieel gezien dan. Voor de aardbol is het al veel langer interessant, alleen komen de meeste mensen nu eenmaal eerder in actie voor hun eigen portemonnee. En die heeft op verschillende manieren baat bij een duurzaam huis.

Effect energielabel op woningmarkt

Op Brainbay.nl staat een uitgebreid artikel: De waarde van het energielabel - investeren in duurzaamheid loont steeds meer. In juni kwam minister Hugo de Jonge met het beleidsprogramma voor het versnellen van de verduurzaming - in dat kader is Brainbay gaan kijken naar de effecten van energielabels op de woningmarkt. Interessant! De bevindingen zijn samengevat:

  • Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de woningwaarde. Een woning met label C brengt gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label.
  • In een ruimere woningmarkt is de meerwaarde van een duurzame woning hoger dan in een krappere.
  • Meerwaarde duurzame woning sinds stijging van energiekosten en minder krappe woningmarkt eind 2021 flink toegenomen.
  • Aandacht voor duurzaamheid bij zowel verkoper als koper sterk toegenomen.

Voor alle details verwijs ik je graag naar het artikel, super interessant om te lezen.

Verduurzamen als verplichting

De vrijblijvendheid rondom het verduurzamen van woningen begint langzamerhand te verdwijnen. De Europese Commissie heeft al aangekondigd van plan te zijn een verplichting in te voeren: om woningen met een F en G label vóór 2033 te verduurzamen tot een E-label.

Bij ingrijpende verbouwingen is er al een verplichting. Sinds 1 februari 2022 moet bij een ingrijpende renovatie (bij aanpassing van 25% of meer van een pand) een minimale hoeveelheid energie duurzaam opgewekt worden.

Besparen op energiekosten

Los van de verplichting (het duurt nog 10 jaar voordat het 2033 is) levert een duurzamer huis ook een leuke besparing op voor de energierekening. Die motivatie is op dit moment heel actueel: de energietarieven zijn enorm de lucht in geschoten - de besparing die je kunt realiseren door te verduurzamen is daardoor ook groter.

Duurzamer huis levert meer op

Aanvullend is de conclusie van Brainbay dat je huis fors meer oplevert bij verkoop natuurlijk ook interessant. Het is superlogisch: een huis dat zuiniger is in energieverbruik kun je voor een hogere prijs verkopen. De koper is dan immers minder geld kwijt aan z'n energierekening in de toekomst, en hoeft bovendien geen kosten te maken om de woning zelf te verduurzamen.

Energielabel & woningwaarde

Afhankelijk van de mate van verduurzaming loopt de stijging van de woningwaarde aardig op. Dit is mooi te zien in deze tabel uit het artikel van Brainbay:

Energielabel en woningwaarde - Brainbay.nl

Geld voor verduurzaming huis

Eén dingetje: het verduurzamen van je huis is niet gratis. Afhankelijk van wat je wilt (of moet) doen om je huis duurzamer te maken kunnen de kosten aardig in de papieren lopen. Dat hoeft niet erg te zijn: je verdient dus ook weer geld terug door die lagere energierekening en die hogere verkoopprijs. Maar het geld moet wel ergens vandaan komen.

Subsidies, spaargeld & geld lenen

Er zijn subsidies om de last te verlichten - en natuurlijk betaal je een deel altijd zelf. Heb je dat geld niet liggen of wil je er je spaargeld niet in steken? Dan is geld lenen een oplossing. Je kunt gebruik maken van de Energiebespaarleningen van de overheid, of er jouw hypotheek voor verhogen. Onze adviseurs helpen je graag bij het bekijken van de mogelijkheden!

Meer informatie over het financieren van verduurzaming? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws