Artikel van 27-07-2022 door Anneke Ranzato

Met de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is wederom duidelijk dat de huizenmarkt aan het veranderen is. Op jaarbasis is er nog sprake van een stijging van de huizenprijzen, maar ten opzichte van de maand mei zijn de prijzen toch echt gedaald.

Afkoeling huizenmarkt gaat snel

Iets meer dan een maand geleden vertelde ik ook al over de cijfers van het CBS. Dat de huizenmarkt duidelijk aan het afkoelen was. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder nog wel flink gestegen (18,8%) - maar duidelijk minder dan in april (19,7%). De maand juni liet een verdere daling zien met 16,6%.

Minder snelle stijging is wel goed

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de huizenprijzen nog steeds flink stijgen. Een stijging van 16,6% in een jaar tijd is dan wel minder extreem dan 20%, maar ook niet niks tenslotte. Een afkoeling van de huizenmarkt is precies waarop we hoopten, die overspannen markt was bijzonder naar voor kopers.

Gemiddelde huizenprijs in juni lager dan in mei!

Maar hoe zit het als we kijken naar de prijzen van maand tot maand? Dus de vergelijking van juni 2022 met mei 2022? Nou.... in mei was de gemiddelde transactieprijs € 429.077 - in juni bleef die steken op € 428.932. Per saldo een daling dus, al is die maar heel klein.

p>Index huizenprijzen tm juni 2022

Te snel afkoelen is niet gezond

Dat is dan wel weer een héle snelle afkoeling van de huizenmarkt. Zó snel dat het ook wel weer zorgwekkend is. We weten allemaal dat je iets dat oververhit is niet te snel moet afkoelen, dat is niet gezond. Ik moet meteen denken aan de berichten over mensen die overlijden in het Gardameer, omdat de temperatuur van de lucht heel hoog is maar het water veel te koud.

Hypotheekrente daalt alweer

Vorige week had ik het al even over de hypotheekrente: dat die wel weer wat omlaag zou kunnen. De toen al afgezwakte kapitaalmarktrente is nu nog verder gedaald: op 21 juli was deze nog 1,541%, gisteren was de stand 1,242%. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hypotheekrente aan het dalen is. Dat zien we duidelijk aan de laatste rentewijzigingen voor hypotheken.

Komt stijging huizenprijzen ook weer op gang?

Veel experts - waaronder wij - hebben eerder de exploderende hypotheekrente als oorzaak gegeven voor de afkoelende huizenmarkt. Nu die rente weer behoorlijk daalt zou je wellicht verwachten dat de huizenmarkt ook weer net zo hard opwarmt. Dat zou inderdaad kunnen, afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente in de nabije toekomst.

Twijfel door onzekerheid

Toch twijfel ik daar ook wel weer een beetje aan. De onzekerheid heeft wel toegeslagen, zowel onder kopers als verkopers. Het besef dat er in een rap tempo dingen kunnen veranderen. Dat de hypotheekrente niet altijd zo laag blijft en opeens ruim hoger kan staan. Dat de hoge inflatie serieus invloed heeft op hoeveel geld je te besteden hebt.

Kopers kunnen en/of willen minder betalen

Al die onzekerheden kunnen prima tot gevolg hebben dat kopers gewoon voorzichtiger worden met bieden. Dat de maximale hypotheek misschien wel weer stijgt - gezien de lagere hypotheekrente, maar dat ze gewoon niet meer zo makkelijk maximaal willen bieden. Want tja, die maandlast moet je wel kunnen betalen. Ook op de langere termijn.

Actuele hypotheekrente

Naar overzicht Blog & Nieuws