Artikel van 17-11-2017 door Anneke Ranzato

Het is alweer half november... voordat je het weet is het jaar voorbij zeg! Sinterklaas komt morgen aan in Nederland, de zorgpremies zijn allemaal bekend... het einde van 2017 is echt in zicht. De jaarwisseling is altijd een moment waarop nieuwe regels en normen gaan gelden, bijvoorbeeld fiscaal. Of voor het toetsen van de maximale hypotheek.

Meetpunt hypotheeknormen verschoven

Vorige maand schreven we er al over: het meetpunt voor de toepassing van de hypotheeknormen is verschoven. Waar voorheen gekeken werd naar de datum van het aanvragen van de hypotheekofferte - nu wordt de datum van het bindend aanbod aangehouden. Dat bindende aanbod krijg je pas van de bank als het hele dossier compleet en goedgekeurd is, dus met alle stukken erin.

Maximale hypotheek van 101% naar 100%

Met het knallen van de kurken en het vuurwerk gaat de maximale hypotheek met hypotheekrenteaftrek van 101% naar 100% van de marktwaarde. Dat kan net het verschil maken tussen het wel of niet kunnen financieren van een woning. Zit je op de grens en ben je onderweg naar een hypotheek? Dan is het goed om te weten dat veel banken al vanaf begin december niet meer garanderen dat de hypotheek volledig beoordeeld is voor de jaarwisseling.

UPDATE: toch een overgangsmaand!

Op 21 november heeft de Tweede Kamer gestemd over een motie om alsnog een overgangsmaand in te stellen voor het toepassen van de hypotheekregels. Deze motie is aangenomen: voor hypotheken waarvan de aanvraag is gestart in 2017 zijn de regels van 2017 nog van toepassing als het definitieve aanbod in januari 2018 verstrekt wordt.

Uiterste datum aanvraag rente-aanbod

Vraag je een hypotheekofferte aan? Dan krijg je eerst een rente-aanbod. Veel banken hebben al bekendgemaakt tot welke datum je dit jaar nog een rente-aanbod voor een 101% hypotheek kunt aanvragen. Er is er één - AEGON - die al vanaf 1 december overgaat tot een maximum aanbod van 100%! Anderen volgen later, maar half december is het bij de meesten wel klaar. Ze moeten immers de tijd hebben om dossiers te beoordelen enzo. En daar moeten ze mee klaar zijn voordat een hypotheek bij de notaris kan passeren.

Hypotheek passeren in 2017?

Denk je eind december, zo vlak voor de oliebollen, nog even naar de notaris te gaan om een hypotheek te laten passeren? Daar zou ik niet op rekenen... de banken houden een uiterste passeerdatum aan die vóór de Kerstdagen ligt. Het is natuurlijk niet gezegd dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn in overleg met bank en notaris, maar het lijkt me slimmer om er gewoon niet op te rekenen. Dus óf op tijd te beginnen met het aanvragen en rondmaken van je hypotheek, óf accepteren dat de normen van 2018 gelden en ook het passeren dan zal plaatsvinden.

Haast maken met de NHP Spoedhypotheek

Als het nodig is om echt haast te maken kan NHP je helpen met de Spoedhypotheek. Daarmee krijg je binnen no-time een volledig kwaliteitsadvies, zodat je snel kunt overgaan tot het aanvragen van een hypotheek zonder dat het haastwerk wordt. Want haastige spoed is zelden goed - maar dat geldt niet voor onze Spoedhypotheek!

Heeft u met spoed een hypotheek nodig? Bel ons op 088 - 495 40 40

Naar overzicht Blog & Nieuws