Artikel van 30-09-2022 door John Esser

Staat uw rente nog enkele jaren vast? Geen zorgen denkt u dan misschien, maar dat zou wel eens anders kunnen uitpakken? Wacht u tot het einde van de rentevaste periode of komt u nu in actie?

Hypotheekrente stijgt weer en einde niet in zicht

Deze week hebben hypotheekverstrekkers in totaal 55 renteverhogingen aangekondigd en flinke ook; van 0,40 tot soms wel 0,70%. Na de daling in augustus nu dus weer een stijging van de hypotheekrente waarvan het einde wat ons betreft nog niet in zicht is. De kapitaalmarktrente is een mooie voorspeller van de ontwikkeling van de hypotheekrente. Die kapitaalmarktrente is sinds begin augustus weer flink aan het stijgen, in 4 weken tijd bijna 0,60%. Neem daarbij de aangekondigde renteverhogingen door de Fed en ECB, de situatie in Oekraine en de recente sabotage van de Nord Stream-pijpleiding en dan heb je geen glazen bol nodig om te voorspellen dat de hypotheekrente nog verder zal stijgen.

Lijkt een hypotheek op een Energiecontract?

Mijn collega Gerdine heeft vorig jaar haar Energiecontract verlengd en zelfs opengebroken om een nieuw contract af te sluiten. Dat betekende voor haar dat het tarief niet daalde, maar juist omhoog ging. Gerdine heeft nu wel een vast contact van 2 jaar. Op dit moment is het niet meer mogelijk om een vast Energiecontract af te sluiten en de prijzen gaan door het dak. Gerdine zit er dus letterlijk en figuurlijk warmpjes bij. Dit voorbeeld geldt dus ook voor een hypotheek waarvan de rente binnen enkele jaren afloopt. Nu het contract openbreken met het oog op de oplopende rente of rustig wachten?

Loopt uw rentevaste periode binnen nu en enkele jaren af?

Dan staat u voor hetzelfde dilemma als mijn collega Gerdine. U betaalt waarschijnlijk op dit moment een lagere hypotheekrente dan de huidige hypotheekrente. Maar wat gaat u doen? De rit uitzetten of nu opnieuw vastzetten? U heeft in tegenstelling tot de Energiecontracten in ieder geval nog wel de mogelijkheid om de rente opnieuw weer voor een bepaalde periode vast te zetten. En die mogelijkheid blijft. Is het verstandig om te wachten of juist nu in actie te komen? NHP denkt graag met u mee!

Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws