Artikel van 12-09-2016 door Anneke Ranzato

Het gaat goed met de hypotheekmarkt. In het afgelopen kwartaal zijn er 21% meer hypotheken afgesloten dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de gemiddelde hypotheeksom is verder gestegen. Tot slot winnen de grootbanken terrein terug qua marktaandeel.

Meer huizen gekocht

Een hypotheek heb je nodig in twee situaties: als je een huis koopt of als je een hypotheek wilt oversluiten. Met name de woningaankopen zorgen voor de stijging in het aantal hypotheken. Starters een beetje (5% omhoog), maar vooral doorstromers zorgden voor meer afgesloten hypotheken. Dit zijn de mensen die al een eigen woning hebben en een volgende koophuis aanschaffen om daar naartoe te verhuizen.

Oversluiten door lage hypotheekrente

Een oversluiter is iemand die een huis met een hypotheek heeft en niet gaat verhuizen, maar wel zijn hypotheek inruilt voor een andere. Dit gebeurde in het afgelopen kwartaal 43% meer dan in het tweede kwartaal van 2015. Dat het oversluiten van een hypotheek zo populair is komt natuurlijk vooral door de lage hypotheekrente.

Grootbanken groeien weer

Ondertussen veranderen de verhoudingen in de hypotheekmarkt ook weer. Het was een behoorlijke tijd zo dat de grootbanken (ING, ABN Amro en Rabobank) samen marktaandeel verloren op het gebied van hypotheken. Ze kwamen zelfs uit beneden de helft. Inmiddels is het marktaandeel van deze grote banken weer gegroeid. Niet door ING - die verloor 1,7% marktaandeel in het afgelopen kwartaal, wel door ABN Amro en Rabobank. Vooral starters blijken bij deze banken aan te kloppen.

Starters kunnen ook prima bij NHP terecht voor een gedegen, snel en voordelig hypotheekadvies!

Naar overzicht Blog & Nieuws