Artikel van 22-09-2016 door Anneke Ranzato

Normaal gesproken is de hypotheekrente hoger naarmate deze langer vaststaat. Soms niet - een situatie die op dit moment aan de orde is. De hypotheekrente voor 10 jaar vast is bij MUNT Hypotheken lager dan bij 5 jaar vast. Wat is er aan de hand?

10 jaar vast goedkoper dan 5 jaar vast

De hypotheekrente langer vastzetten geeft u voor een langere periode zekerheid over uw maandlasten. De normale gang van zaken is dat u daarom voor een rentevastperiode van bijvoorbeeld 20 jaar een hogere rente betaalt dan bij 10 jaar vast. Nu is er bij MUNT Hypotheken iets interessants te zien in de rentelijst. Daar is de rente voor 10 jaar vast lager dan voor 5 jaar vast. Het verschil is niet groot, maar toch. Het is in een normale situatie toch echt andersom.

Hypotheekrente lang vastzetten

De hypotheekrente is op dit moment enorm laag. Zó laag, dat de meeste mensen bij het afsluiten van hun hypotheek - of het aangaan van een nieuwe rentevastperiode - kiezen voor echt lang vastzetten. De keuze voor 20 jaar vast is op dit moment heel gebruikelijk. Dat is helemaal niet gek: 20 jaar vast betekent 20 jaar lang zekerheid en profiteren van de enorm lage rentestand.

Geldverstrekkers hebben ook 10 jaar nodig

Dat iedereen de hypotheekrente voor 20 jaar vastzet... dat hebben de geldverstrekkers liever niet. Die willen een gezonde spreiding van hun portefeuille en willen dus ook graag een deel van hun geld voor 10 jaar vast wegzetten. En hoe zorg je ervoor dat mensen dan toch voor 10 jaar vast kiezen? Door die rente opvallend aantrekkelijk te maken. Door bij 10 jaar vast een lagere marge te accepteren. Zo kan het ontstaan dat de 10-jaarsrente lager is dan die voor 5 jaar vast. Dit fenomeen zien we nu nog alleen bij MUNT Hypotheken, maar het zou goed kunnen dat andere hypotheekverstrekkers gaan volgen.

Vergelijk alle hypotheekrentes en kijk dan ook naar de rentelijst van de bank van uw keuze!

Naar overzicht Blog & Nieuws