Artikel van 25-10-2021 door John Esser

De afgelopen tijd zien we steeds meer tekenen dat de economie zich herstelt van de coronapandemie. Dit herstel veroorzaakt onder andere een flinke stijging van de prijzen (hogere inflatie). Dit heeft gevolgen voor de rentes: de kapitaalmarktrente stijgt al een paar maanden en staat sinds een aantal dagen weer in de plus. En als de kapitaalmarktrente stijgt, volgt de hypotheekrente vaak vanzelf. Dat is nu ook het geval: in de afgelopen week is de rente van bijna 3 kwart van de hypotheekproducten in de markt verhoogd!

Op NHP.nl houden we dagelijks de hypotheekrentes bij. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes

Grote concurrentie

Eigenlijk heeft het nog best lang geduurd voordat de hypotheekrentes verhoogd werden. Daar is een logische reden voor. De concurrentie op de hypotheekmarkt is namelijk momenteel erg groot. Hypotheekinstellingen hebben de beschikking over heel veel kapitaal en het verstrekken van hypotheken is een populaire manier om dat kapitaal in de markt te zetten. Het lijkt erop dat banken liever een wat lagere marge accepteren dan dat ze klanten mislopen doordat ze de rentes als eerste verhogen. Maar op een gegeven moment houdt dat natuurlijk op. Nadat afgelopen week de grote banken hun rentes toch verhoogden, zagen we dat binnen een paar dagen heel veel banken volgden. En ook voor deze week geldt dat er al diverse renteverhogingen zijn aangekondigd.

Vooral stijging van de lange rentes

De meeste renteverhogingen zijn nog heel beperkt. Het gaat bij de meeste rentewijzigingen om een paar honderdsten tot 0,15%. Opvallend is wel dat de grotere verhogingen met name plaatsvinden op de langere rentevaste perioden. En dat zijn wel de renteperioden die momenteel het meest populair zijn. Tegenwoordig kiest vrijwel iedereen voor een rentevaste periode van 10 jaar of meer. Vooral de 20-jaars renteperiode is heel populair. In meer dan 50 procent van de gevallen wordt momenteel hiervoor gekozen.

Effect maandlasten nu nog gering

We krijgen bij NHP veel vragen over de gevolgen van een (eventuele) hypotheekrentestijging op de maandlasten. En zo lang de rentestijgingen beperkt zijn, vallen die gevolgen mee. Om u een indicatie te geven: voor elke 100.000 euro die middels een annuïteitenhypotheek geleend wordt, geldt dat de hypotheeklasten met ruwweg 5 euro per maand stijgen bij een stijging van de hypotheekrente van 0,1%.

Goed moment om hypotheek over te sluiten?

Het blijft lastig om te voorspellen of de hypotheekrentes nu definitief de laagste niveaus gaan verlaten. Maar voor mensen die zitten te wachten op een moment om hun bestaande hypotheek over te sluiten, lijkt het in ieder geval wel een heel mooi moment om de mogelijkheden in kaart te (laten) brengen. Wij rekenen graag vrijblijvend voor u uit of oversluiten momenteel interessant voor u is.

Bel 088 - 495 4040 of plan online een afspraak met een adviseur

Naar overzicht Blog & Nieuws