Artikel van 05-04-2017 door Anneke Ranzato

De lage hypotheekrente - we raken er gewoon al helemaal aan gewend. Alsof het normaal is om de rente voor je hypotheek 15 jaar vast te zetten voor 2,5%. Dat is het natuurlijk niet, alleen op dit moment wel. Zo is het al een behoorlijke tijd, dus wordt het toch normaal.

Zwabberende kapitaalmarktrente

Voor een idee over de ontwikkeling van de hypotheekrente kijken we meestal naar de kapitaalmarktrente. Die zwabbert nogal de laatste tijd, zeg maar sinds december 2016. Van oktober tot december vorig jaar zagen we een stijging - grofweg van een echte 0,0% naar 0,5%. Daarna werd het een op-en-neer beweging rondom hetzelfde niveau.

Verwachtingen rondom de rente

De hoge heren zijn het er volgens mij wel over eens dat er een rentestijging aan zit te komen. Op dit moment pompt de Europese Centrale Bank (ECB) nog doorlopend geld in de economie door het opkopen van obligaties. Dit programma is ingesteld om de Europese economieën te stimuleren en de inflatie op peil te krijgen. Dat is allebei gelukt, dus nu mag het wel afgebouwd worden - dat is wat je overal leest. Het afbouwen van het stimuleringsprogramma zal leiden tot een hoger renteniveau. Fijn voor spaarders, minder voor je hypotheek.

Stap naar oversluiten hypotheek

Zit jij met een hoge hypotheekrente en overweeg je daar uit te stappen door het oversluiten van je hypotheek? Dan is dit misschien wel hét moment om die stap te zetten. De boeterente die je daarbij moet betalen is als het even meezit naar beneden bijgesteld omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) daarvoor nieuwe regels heeft afgevaardigd. Als je gebruik wilt maken van het huidige lage renteniveau is het natuurlijk wel slim om dat te doen voordat de hypotheekrente flink omhoog gaat!

Moment om te kopen

De lage hypotheekrente kun je ook zien als motivatie om nu een huis te willen kopen. Een eerste woning als starter, of juist een volgende woning. Wie al een huis heeft is met een verhuizing ook meteen van zijn huidige - waarschijnlijk relatief hoge - hypotheekrente af. En dat zonder betaling van boeterente!

Naar overzicht Blog & Nieuws