Artikel van 23-08-2022 door Anneke Ranzato

Hoe is het met de hypotheekrente? Een maand geleden schreven we dat die wel weer wat omlaag kon - dus laten we eens kijken of dat ook gebeurd is sindsdien.

Ja: groene pijlen = hypotheekrente omlaag

Een blik op de laatste rentewijzigingen bij hypotheken geeft direct het antwoord: overduidelijk ja! De lijst gaat terug tot begin augustus en we zien nagenoeg alleen maar groene pijlen. Die wijzen naar beneden, dus de hypotheekrente is door heel veel banken verlaagd:

Laatste rentewijzigingen hypotheken tm 23 augustus 2022

Alle rentewijzigingen

Daalt de hypotheekrente door?

De volgende vraag is natuurlijk: gaat dat verder door, die rentedaling voor hypotheken? Dat is altijd gissen, niemand weet het écht en er kan van alles gebeuren waardoor verwachtingen niet uitkomen. Toch weten we dat de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente een aardige leidraad is voor wat er met de hypotheekrente gaat gebeuren.

Kapitaalmarktrente leidraad voor hypotheekrente

Die kapitaalmarktrente, die is de laatste week weer wat aan het stijgen. De verlagingen die nu doorgevoerd worden in de hypotheekrente lijken nog voort te komen uit de lagere kapitaalmarktrente tot half augustus.

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente 2022 tot en met 23 augustus

Het zou ons dan ook niet verbazen als het wel zo ongeveer klaar is met de groene pijlen naar beneden, tenzij de kapitaalmarktrente na vandaag weer naar beneden duikt.

Huizenprijzen stijgen steeds minder

Gisteren werden ook de nieuwe cijfers voor de huizenmarkt bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kern: de prijzen zijn ten opzichte van juli vorig jaar nog steeds ruim gestegen (met 14,5%), maar die stijging is wel duidelijk aan het afnemen. In juni was het 16,6% en in april waren de prijzen van bestaande koopwoningen nog bijna 20% hoger dan een jaar eerder. Kortom: de huizenprijzen stijgen steeds minder.

Stijging huizenprijzen tm juli 2022 - CBS

Duidelijk minder woningen verkocht

Ook daalt het aantal woningtransacties duidelijk: er worden veel minder huizen verkocht dan een jaar geleden. In juli was het aantal bijna 14% lager dan in juli 2021 - en in de eerste zeven maanden van dit jaar waren het er zelfs ruim 22% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Komt dat door de hypotheekrente?

Een interessante vraag is waar die afgenomen stijging van de huizenprijzen door veroorzaakt wordt. Heeft dat met de hypotheekrente te maken? Op dit moment niet meer denk ik. De hypotheekrente is relatief rustig, de enorm snelle stijging is er wel uit. De verlaging van de maximale hypotheek zal nu dan dus ook wel meevallen.

Onzekerheid door inflatie

Waarschijnlijk is de bereidheid van mensen om een huis te kopen tegen het huidige prijsniveau afgenomen door de groeiende onzekerheid. De enorme inflatie, het feit dat alles en een rap tempo heel veel duurder wordt... dat maakt de keuze om een huis te kopen met een forse hypotheek-maandlast minder makkelijk dan een jaar geleden.

Gaat de huizenmarkt instorten?

De volgende vraag is dan logischerwijs: gaat de huizenmarkt instorten? Tja, wat is instorten. Tot nu toe kun je daar niet van spreken: het feit dat de prijzen minder snel stijgen is eigenlijk heel gezond. Ze kunnen misschien zelfs wel wat gaan dalen - dat zou me niet verbazen. Toch is een echte instorting ook weer niet te verwachten, aangezien er nog steeds een woningtekort is. En het ziet er nou niet naar uit dat dit snel opgelost zal zijn.

Denk je na over het kopen van een huis en wil je weten wat verstandig is? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws