Artikel van 05-01-2016 door Anneke Ranzato

Wie een huis koopt heeft meestal een hypotheek nodig. De vraag is of iedereen dan het maximale bedrag leent dat men van de bank mág lenen. Dit blijkt in de meeste gevallen niet zo te zijn. Toch is de maximale hypotheek nog steeds populair onder huizenkopers.

Kwart kiest voor maximale hypotheek

Nationale Nederlanden deed onderzoek onder ruim 1000 samenwonende huizenkopers. De uitkomst was dat hiervan een kwart qua hypotheek kiest voor het maximale bedrag. De overgrote meerderheid doet dit niet.

Waarom maximaal lenen?

De vraag van velen is waarom mensen in deze tijd nog kiezen voor een maximale hypotheek. Alsof ze niets geleerd hebben van de kredietcrisis. De voornaamste reden die huizenkopers in dit onderzoek aangeven is dat ze er vanuit gaan dat ze de hypotheeklasten op de lange termijn kunnen betalen met hun huidige inkomen. Andere verwachten dat hun inkomen in de komende jaren omhoog zal gaan. Tot slot geven kopende stellen aan dat ze alleen met een maximale hypotheek hun droomhuis kunnen kopen.

Waarom niet maximaal lenen?

Tegenover een kwart aan 'maximale leners' staat driekwart die niet kiest voor de maximale hypotheek. Vooral omdat dit niet nodig blijkt om de woning van hun gading aan te schaffen, maar ook omdat ze in de toekomst minder willen werken of onzeker zijn over hun inkomsten op de lange termijn.

Bereken hier uw maximale hypotheek

Naar overzicht Blog & Nieuws