Artikel van 25-03-2015 door Anneke Ranzato

De huizenmarkt komt alweer redelijk op gang, echter lang niet zo snel als mogelijk zou zijn. Een belangrijke belemmering voor het herstel van de woningmarkt is het aantal onder water staande huizen. Veel eigenaars van deze huizen kunnen door de hypotheekregels simpelweg niet doorstromen naar een andere koopwoning.

Onderzoek naar restschulden

Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een onderzoek naar de restschulden restschulden gedaan. Daaruit volgt dat 44% van de mensen met een huis met onderwaarde niet kan verhuizen. Zij kunnen een hypotheek voor een andere woning simpelweg niet rond krijgen, door verschillende oorzaken:

  • InkomenEen andere woning ligt vaak iets hoger in prijs, daarnaast moet ook de restschuld nog gefinancierd worden. Het inkomen wel toereikend zijn om dat binnen de nieuwe normen te kunnen dragen.
  • Maximale hypotheekDe maximale leencapaciteit is een stuk lager dan voorheen. Het bedrag dat een aantal jaren geleden op een bepaald inkomen geleend kon worden is nu niet meer mogelijk.
  • NHG-grensOok de maximale koopprijs voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de afgelopen jaren verlaagd. Deze bedraagt op dit moment nog € 265.000, maar zakt per 1 juli 2015 naar € 245.000. Hierdoor wordt het aantal mensen dat de financiering van een volgende koopwoning niet met NHG kan krijgen alleen maar groter.

Aangewezen op huidige bank

Huiseigenaren die hun huis met een restschuld verkopen en een andere woning aankopen, zijn voor de financiering meestal aangewezen op hun huidige hypotheekbank. Vaak is alleen deze bank bereid de restschuld te financieren. Wil deze bank het niet doen, dan is verhuizen doorgaans niet mogelijk.

Arbeidsplaatsen in de bouw

Dat het Economisch Instituut voor de Bouw dit onderzoek pleegt heeft te maken met het belang dat bouwbedrijven hebben bij doorstroming in de woningmarkt. Meer doorstroming betekent immers meer nieuwbouw en verbouwingen. Dat levert werk op in de bouw en bij toeleverende industrie. Het EIB pleit dan er dan ook voor dat bestaande huiseigenaren ruimere mogelijkheden krijgen om te kunnen verhuizen.

Naar overzicht Blog & Nieuws