Artikel van 16-02-2022 door Anneke Ranzato

Het is een hot item: het verduurzamen van woningen. De overheid wil heel graag dat alle huiseigenaren zoveel mogelijk doen om hun woning duurzamer te maken.

Huis verduurzamen kost serieus geld

Dat is ook wel echt een goed idee voor de aardbol, maar hoe zit het met jouw portemonnee? Kun je de maatregelen die nodig zijn voor een duurzamer huis wel betalen?

Het verduurzamen van je huis kan financieel flink in de papieren lopen. Zonnepanelen, warmtepomp, allerlei vormen van isolatie… het kost allemaal serieus geld. Niet iedereen heeft dat geld zomaar even liggen.

Extra hypotheek voor maatregelen

Vaak is het wel mogelijk om dat geld via de hypotheek uit je stenen te halen - met de gestegen huizenprijzen zit er in de meeste huizen voldoende overwaarde. Dan moet het wel qua inkomen mogelijk zijn om die extra hypotheek af te sluiten.

Hypotheek oversluiten nu de rente nog zo laag is

Als je toch met je hypotheek aan de slag gaat - kijk dan ook meteen of het slim is om jouw huidige hypotheek open te breken en over te sluiten. De hypotheekrente is nog steeds extreem laag, maar wel aan het stijgen. Wil je die lage rente benutten en aan de slag met het verduurzamen van je huis? Dan is het slim om nu actie te ondernemen!

Wij kijken natuurlijk graag met je mee naar de mogelijkheden in een vrijblijvend en gratis telefoongesprek.

Vrijblijvend weten wat de mogelijkheden voor het oversluiten en/of verduurzamen van de woning zijn? Maak nu online een afspraak!

Overheidssubsidies voor duurzamer huis

Ondertussen doet de overheid ook een duit in het zakje met verschillende subsidies. Overheidssubsidies voor het verduurzamen van je eigen huis zijn er al veel langer, maar die zijn in 2022 nog wat aantrekkelijker geworden. Met de nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je maar liefst 30% van je investering terugkrijgen. Dat was voorheen maximaal 20%, dus een flinke sprong vooruit.

Regels voor subsidie

Die 30% krijg je niet zomaar: daarvoor gelden wel regels. Zo mag je het niet bij één maatregel houden: je moet in twee jaar tijd tenminste twee energiebesparende maatregelen nemen. Welke maatregelen tellen hierbij mee?

  • Vijf typen isolatiemaatregelen:
    • Dakisolatie (dak of zolder/vlieringvloer)
    • Gevelisolatie
    • Spouwmuurisolatie
    • Vloerisolatie
    • Bodemisolatie
  • Warmtepomp of zonneboiler
  • Aansluiting op het warmtenet

Er zijn nog wel wat meer voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE. In elk geval de volgende:

  • Je ben eigenaar van de woning en woont er zelf
  • Het gaat niet om een nieuwbouwwoning
  • Er geldt een minimale isolatiewaarde en een minimaal oppervlak voor isolerende maatregelen

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Alle detailinformatie kun je natuurlijk vinden op de website van de Rijksoverheid bij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor woningeigenaren. Om een inschatting te krijgen van de subsidie die je kunt krijgen is er een handige rekentool: Rekentool ISDE voor woningeigenaren. Om daar iets aan te hebben moet je wel eerst bedacht hebben welke maatregelen je wilt gaan doorvoeren.

Naar overzicht Blog & Nieuws