Artikel van 13-11-2015 door Anneke Ranzato

Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn bij huizenkopers die hiervoor qua koopsom in aanmerking komen onverminderd populair, net als bij mensen die hun hypotheek oversluiten. Het maximale bedrag voor een hypotheek met NHG (de kostengrens) staat sinds 1 juli 2015 op € 245.000. Per 1 januari 2016 wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden en normen van NHG. Het maximale bedrag voor een hypotheek met NHG blijft ongewijzigd.

Belangrijkste wijzigingen NHG

Voor hypotheekoffertes die worden afgegeven vanaf 1 januari 2016 gelden de volgende nieuwe regels:

  • Renteverlies nieuwbouwHet renteverlies dat de koper van een nieuwbouwwoning leidt tijdens de bouw wordt onderdeel van de waarde van de woning. Daardoor kan dit renteverlies meegefinancierd worden.
  • Restschuld meefinancierenEen restschuld die overblijft bij verkoop van een woning kan in de lening voor de nieuwe woning worden meegefinancierd, óók als de oude woning nog niet definitief verkocht is.
  • Weging studieschuldEen studieschuld wordt volgens het nieuwe leenstelsel voor 0,45% meegerekend bij het berekenen van de maximale leencapaciteit. Dat is op dit moment 0,75%.

Wijzigingen vanuit de overheid

Dan zijn er nog de wijzigingen die de overheid per 1 januari 2016 doorvoert in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. Deze werken vanzelfsprekend door in de voorwaarden en normen van NHG:

  • De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning gaat naar 102% (is nu 103%)
  • De financieringslasttabellen van het Nibud worden overgenomen
  • De norm voor tweeverdieners wordt verruimd: 50% van het lagere toetsinkomen mag worden meegerekend (is nu 33%)
  • Bij de financiering van een Nul-op-de-meter woning worden tot € 27.000 buiten beschouwing gelaten vanaf een inkomen van € 33.000 (dit is nu € 25.000 bij inkomen vanaf € 32.000)
  • Optelling van 3 procentpunt bij het financieringslastpercentage bij inkomen bij lagere toetsinkomens (tussen € 19.500 en € 31.000) geldt alleen nog voor alleenstaande aanvragers - niet meer voor tweeverdieners
Naar overzicht Blog & Nieuws