Artikel van 13-07-2017 door Anneke Ranzato

Als er één onderwerp voer voor gesprekken is... dan is het wel de woningmarkt. Er gebeurt steeds van alles: eerst is het crisis en staan talloze huizen onder water, vervolgens is de woningmarkt over verhit en kan een koper geen geschikte woning meer vinden. Het is eigenlijk toch waanzinnig hoe dit in relatief korte tijd allemaal gebeurt.

Woningverkopen dalen voor het eerst sinds jaren

Vandaag kwam makelaarvereniging NVM met de melding dat het aantal verkochte woningen in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Een daling! Een hele kleine (0,8%) weliswaar, maar toch. Dat is voor het eerst sinds jaren. Die daling komt alleen niet doordat mensen geen huizen willen kopen of dat niet durven. Nee, het komt doordat het aanbod van woningen enorm aan het verschralen is. Als je geen geschikte woning kunt vinden... tja, dan koop je (nog) niet.

Enorme verschillen per regio

Die daling van 0,8% klinkt niet zo spannend. Dat is echter het gemiddelde van Nederland. In regio's in de Randstad gaat het om een daling van 8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Dan is het opeens toch wel significant (mooi woord is dat toch!) te noemen. Het is allemaal heel logisch: het aanbod van te koop staande woningen is in de krappe regio's met meer dan 40% afgenomen in een jaar tijd.

Nieuwbouw nodig

De NVM geeft aan dat er heel veel nieuwbouw nodig is. Alleen zo kan een verdere prijsexplosie voorkomen worden, en de doorstroming bevorderd. Anders slinkt het aanbod alleen maar verder en lopen de prijzen verder op. Want tja, als er weinig woningen te koop staan en er zijn nog steeds veel mensen op zoek naar een leuke (andere) woning, dan heeft dat gevolgen voor het prijsniveau. Kijk maar wat er nu al een tijdje gebeurt in Amsterdam bijvoorbeeld!

Zorgwekkende huizenprijzen

Als je met name in die Randstedelijke gebieden kijkt wat er gebeurt met de huizenprijzen... pfff. Er worden enorme bedragen betaald voor kleine woonoppervlaktes, waanzinnig gewoon. Mensen bieden gewoon wat ze kunnen lenen lijkt wel. De drang om een huis te kopen is groter dan de realiteitszin. En ik snap het ook wel: huren in de vrije sector is óók niet te betalen, en je moet toch ergens wonen. Als de maandlast dan te doen is...

Hypotheekrente belangrijk

Ja, als de maandlast te doen is - en die is sterk afhankelijk van het niveau van de hypotheekrente. Die is op dit moment natuurlijk idioot laag. Daardoor kunnen mensen toch ook weer heel veel lenen en daardoor weer hoge huizenprijzen betalen. De vraag is alleen hoe lang dat nog zo blijft. Het zou zomaar kunnen dat het allerlaagste punt van de hypotheekrente wel geweest is. De afgelopen week zijn de tarieven bij veel geldverstrekkers gestegen.

Wat gebeurt er bij stijging hypotheekrente?

Dit stijging komt vooral voort uit de berichten die de Europese Centrale Bank (ECB) afgeeft. De verwachting is al een tijdje dat die het stimuleringsprogramma voor de economie gaat afbouwen. Alleen de berichten daarover zorgen er al voor dat de kapitaalmarktrente stijgt. En een stijging van de kapitaalmarktrente zien we eigenlijk altijd snel terug in een hogere hypotheekrente. Op dit moment zijn het alleen nog maar geluiden, en die zorgen al voor een run op hypotheken: vorige week steeg het aantal hypotheekaanvragen met maar liefst 40%! Daar zitten veel mensen bij die het dieptepunt aan het afwachten waren.

Snel huis kopen omdat rente stijgt?

Ik kan alleen maar hopen dat die afwachters vooral mensen zijn die hun hypotheek wilden oversluiten. Die geen ander huis gaan kopen maar gewoon hun hypotheek op de laagste mogelijke hypotheekrente willen vastzetten. Het zal toch niet zo zijn dat je ervoor kiest om snel een huis te kopen omdat de hypotheekrente omhoog gaat? Dat je dan wellicht genoegen neemt met een huis dat je misschien niet echt wilt, gewoon vanwege die rente? Een huis kopen is toch wel een iets te serieuze zaak om zo lichtvoetig mee om te gaan...

Naar overzicht Blog & Nieuws