Artikel van 14-10-2022 door John Esser

De hypotheekrente die globaal verdrievoudigd is, is fors gestegen energieprijzen en een torenhoge inflatie. Een nare cocktail die ervoor zorgt dat huizenkopers een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan energie en levensonderhoud en een veel hogere rente moeten betalen over hun hypotheekschuld.

Het is dus niet heel verbazingwekkend dat het Nibud heeft geadviseerd om vanaf 2023 de maximaal haalbare hypotheek te verlagen. Een advies dat het Ministerie van Financiën haast wel zeker zal overnemen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat dit precies betekent voor de zogenaamde leennormen, maar NHP houdt er rekening mee dat de aanpassing van de normen nog wel eens fikse consequenties kan hebben.

Tot wanneer gelden de leennormen 2022?

Om nog in aanmerking te komen voor de leennormen uit 2022 moet u vanzelfsprekend een hypotheekaanvraag in 2022 hebben ingediend, maar let op, deze aanvraag moet ook zijn goedgekeurd in 2022! U moet dus in 2022 van de hypotheekverstrekker een zogenaamd bindend aanbod hebben ontvangen. Een bindend aanbod is het bewijs dat de hypotheekverstrekker uw aanvraag heeft goedgekeurd en u een bindend aanbod doet voor uw hypotheek. Met een verwerkingstijd voor een hypotheekaanvraag van globaal 4 en soms wel 6 weken (in de decembermaand lopen de verwerkingstijden doorgaans wat op) betekent dit dat u uw hypotheekaanvraag bij voorkeur indient vóór 15 november.

Snel vrijblijvend hypotheekadvies inwinnen? We denken graag met je mee! Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws