Artikel van 20-11-2015 door Anneke Ranzato

Na jaren van kommer en kwel op de woningmarkt lijkt de stemming inmiddels volledig omgekeerd. De huizenprijzen stijgen, net als het aantal woningen dat verkocht wordt. In sommige grote steden is er zelfs alweer sprake van een overspannen huizenmarkt.

Stijgende verkoopaantallen en hypotheekaanvragen

Elke maand publiceert het Kadaster het aantal woningen dat verkocht is in de maand ervoor. In oktober 2015 werden er 16.324 woningen verkocht. Dat was toevalligerwijs exact hetzelfde aantal als in september 2015. Is er dan toch sprake van een stijging? Zeker wel als we naar een jaar geleden kijken: het zijn er 14% meer dan in oktober 2014.

Dat het goed gaat met de woningmarkt blijkt ook wel uit het aantal hypotheekaanvragen in Nederland. Dat lag in oktober 2015 maar liefst 40% hoger dan een jaar geleden.

Woningprijzen omhoog

Buiten de verkoopaantallen blijkt de vooruitgang in de huizenmarkt ook duidelijk uit de ontwikkeling van de woningprijzen. Die stijgen snel: in oktober 2015 lagen ze 3,4% hoger dan in oktober 2014. Een maand eerder, september 2015, was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder zelfs de grootste in de afgelopen zeven jaar. De huizenprijzen stijgen al sinds juni 2013 gestaag door.

Crisis voorbij?

Betekent dit dat de crisis op de woningmarkt voorbij is? Het lijkt er wel op. De woningprijzen liggen nu ongeveer op hetzelfde niveau als begin 2004. Toen was alles nog stijgende: de top lag in augustus 2008. Daarna ging het bergafwaarts tot het dieptepunt in juni 2013. Het huidige prijsniveau ligt 6,8% boven dat van juni 2013, maar nog wel 16,2% lager dan op het toppunt.

Grote steden: woningmarkt overspannen

Inmiddels begint de woningmarkt in sommige grote steden alweer tekenen van overspanning te vertonen. In Amsterdam bijvoorbeeld. Daar worden geĂ¯nteresseerden in nieuwbouwwoningen al gepushed om een bod uit te brengen zonder financieringsvoorbehoud, omdat ze anders geen kans zouden maken. Ook bij de aankoop van bestaande woningen geven makelaars aan dat een bod met financieringsvoorbehoud of voorbehoud van bouwkundige keuring doorgaans niet geaccepteerd wordt.

Naar overzicht Blog & Nieuws