Artikel van 25-02-2015 door Anneke Ranzato

Net als alle andere rentetarieven is de hypotheekrente erg laag. Zou het mogelijk zijn dat we uitkomen op een negatieve hypotheekrente? Dat een woningbezitter geld toe krijgt voor het aanhouden van een hypotheek? Dat klinkt vreemd - toch wordt er in Denemarken serieus over nagedacht.

Hypotheekrente in Denemarken

In Denemarken is de hypotheekrente nog een stuk lager dan hier in Nederland. De Denen hebben een ander systeem van hypotheekfinanciering dan wij. Hypotheekbanken zijn daar slechts intermediair tussen de kapitaalmarkt en de consument. Daardoor worden liggen de hypotheekrentes veel dichter bij de rente op de kapitaalmarkt dan hier.

Negatieve hypotheekrente

Bij de korte rentevastperiodes is een negatieve rente op de kapitaalmarkt verre van ondenkbaar. Zou dat inhouden dat Deense hypotheken dan een negatieve hypotheekrente krijgen? Misschien wel. Van de drie grote Deense hypotheekbanken zeggen er twee (Nordea en Nykredit) dat dit niet gaat gebeuren vanwege de opslag voor verwerkingsvergoedingen. De derde, RealKredit, sluit het echter niet uit. Daar werken ze met vaste verwerkingsvergoedingen, waardoor het doorgeven van een negatieve hypotheekrente tot de mogelijkheden zou moeten behoren.

Naar overzicht Blog & Nieuws