Niet ieder pensioen is een vetpot. En ook bij overlijden is er niet altijd een behoorlijk inkomen voor de nabestaanden. Daarom hebben veel mensen een lijfrente lopen. In die lijfrente bouwen ze kapitaal op om een aanvulling op dat pensioen of nabestaanden inkomen te regelen. Op het moment dat de aanvulling nodig is wordt van het kapitaal een lijfrente (de uitkeringen) aangekocht. Dat zijn twee heel verschillende lijfrentes: de opbouw en de uitkering. Daarom geven we u de informatie over lijfrentes in twee onderdelen: lijfrente opbouwen en lijfrente uitkeren.

Dit onderdeel gaat over de periode waarin de lijfrente gaat uitkeren. Het gespaarde bedrag wordt ingezet om het inkomen mee aan te vullen. Op deze pagina laten we zien welke informatie we bieden over lijfrente uitkeringen.

Benieuwd hoeveel uw lijfrentekapitaal aan uitkeringen gaat opleveren? Vergelijk online wat u kunt verwachten van banksparen.

Vormen lijfrente uitkeringen

U kunt de lijfrente uitkeringen aankopen bij een verzekeraar, maar ook bij een bank. Daarbij maakt het niet uit waar het kapitaal is opgebouwd: u kunt met het geld 'shoppen' en er de lijfrente van aankopen die u zelf wilt, en waar u dat wilt. Op de pagina Vormen lijfrente uitkeringen leest u meer over de verschillen tussen lijfrente uitkeringen bij een bank en bij een verzekeraar.

Aankopen lijfrente uitkeringen

Nadat u besloten heeft wat voor lijfrente uitkeringen u wilt, is het tijd om ze werkelijk aan te kopen. Hoe gaat dat in z'n werk? Wat is belangrijk om op te letten bij het aankopen van de lijfrente? We nemen het door op de pagina Aankopen lijfrente uitkeringen.

Keuzes lijfrente uitkeringen

Uw lijfrentekapitaal komt vrij, en u moet beslissen wat u ermee gaat doen. Hier komen verschillende beslissingen bij kijken. U kunt er zelfs voor kiezen om de uitkeringen toch nog even uit te stellen. De verschillende mogelijkheden bespreken we op de pagina Keuzes lijfrente uitkeringen.

Veilig lijfrentekapitaal

Het bedrag dat u heeft opgebouwd voor het aankopen van uw lijfrente is aanzienlijk. Hoe werkt het eigenlijk als de bank of verzekeraar waar het geld staat in de problemen komt? Kan het dan gebeuren dat u uw kapitaal kwijtraakt? Op de pagina Veilig lijfrentekapitaal kijken we naar de veiligheid van uw geld.

Belasting over lijfrente uitkeringen

Het benutten van de lijfrenteaftrek betekent dat u over de lijfrente uitkeringen belasting gaat betalen. Hierover vertellen we meer op de pagina Belasting over lijfrente uitkeringen. Bovendien moet u bij het aankopen van de lijfrente met het beschikbare kapitaal rekening houden met een aantal fiscale voorwaarden.