Vraag:

Als ik mijn hypotheek ga oversluiten moet ik mijn huidige bank een boeterente betalen. Ik vraag me af of het wel zinvol is om het oversluiten door te zetten?

Antwoord:

Het is heel terecht dat u zich dat afvraagt. Een pasklaar antwoord is op deze vraag niet te geven. Het hangt helemaal af van uw motivatie om te kiezen voor het oversluiten van uw hypotheek.

Gaat u puur voor lagere maandlasten? Dan is het vaak niet lonend om boeterente te betalen. Die boeterente is een compensatie voor het rentenadeel dat de bank loopt - eigenlijk betaalt u uw eigen rentevoordeel dus in één keer vooruit. Vervolgens moeten we rekening houden met de kosten die u moet maken voor het oversluiten van uw hypotheek. Het totaal van de boeterente en kosten moet terugverdiend worden met uw lagere maandlast, dan is oversluiten rendabel.

Wilt u een hogere hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld om te verbouwen? Dan moet u de kosten van de hypotheek toch al maken. In die situatie is oversluiten sneller zinvol. Toch is het ook de moeite waard om dan te bekijken wat uw huidige bank te bieden heeft. Misschien heeft u een hogere inschrijving voor uw hypotheek, waardoor een bezoek aan de notaris niet nodig is? Dan is het best mogelijk dat u goedkoper uit bent met een hypotheekverhoging bij uw huidige bank dan met oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Meer aandachtspunten over hypotheekrente en voorwaarden bij oversluiten