Vraag:

Ik hoor dat het verstandig is om een hypotheek bij de notaris hoger te laten inschrijven. Wat is dat, hoger inschrijven?

Antwoord:

De notaris legt in een hypotheekakte het hypotheekrecht vast. Dat is het recht dat u de bank geeft om uw woning te verkopen als u de hypotheeklasten niet betaalt. Het hypotheekrecht geeft u af voor een bepaald bedrag. Dit is het bedrag waarvoor de notaris de hypotheek inschrijft.

Het bedrag van inschrijving is in ieder geval het bedrag dat u aan hypotheek afsluit, met wat erbij voor achterstallige betalingen. Dat geeft de bank het recht om al het geld dat ze van u moet krijgen uit de opbrengst van de woning te halen.

Met het oog op de toekomst kan het verstandig zijn een hoger bedrag door de notaris te laten inschrijven. Wilt u dan ooit een bedrag bijlenen voor bijvoorbeeld een verbouwing? Dan kunt u dat regelen met de bank zonder dat u daarvoor weer naar de notaris hoeft. Een nieuwe hypotheekakte kost immers elke keer geld. Hoger inschrijven is relatief goedkoop en kan dus een aanrader zijn.

Meer informatie over hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden