Vraag:

Wij willen verhuizen naar een andere koopwoning. Nu lees ik regelmatig iets over hypotheken en het risico op een restschuld. Wat is dat?

Antwoord:

Als u een huis verkoopt krijgt u daar een bepaalde prijs voor. Aan de andere kant staat er nog een hypotheek open. Die hypotheekschuld moet afgelost worden uit de opbrengst van de woning. Na de verkoop heeft de bank immers geen hypothecaire zekerheid meer, geen onderpand voor het uitgeleende geld.

Op het moment dat de verkoopprijs niet hoog genoeg is om de openstaande hypotheek helemaal mee af te lossen is er sprake van een restschuld. Er blijft een stukje van de hypotheekschuld over na de verkoop.

Zo'n restschuld is een risico, zowel voor u als voor de bank. Omdat u nog een bedrag af te lossen heeft na de verkoop van uw woning. Afhankelijk van de hoogte van de restschuld kan die aflossing een fiks bedrag per maand gaan kosten. Misschien lukt het u niet om dat bedrag af te lossen. Dan krijgt de bank haar geld niet helemaal terug, of ze moeten daar heel veel moeite voor doen. Dat betekent veel rompslomp voor de bank en veel narigheid voor u.

Lees hier wat u kunt doen om de verschillende hypotheekrisico's te voorkomen