Artikel van 20-09-2017 door Anneke Ranzato

De hypotheekrente staat enorm laag, dat weet iedereen inmiddels wel. Er zijn heel wat mensen die een ander huis kopen om hiervan te profiteren. Bij mijn eigen verhuizing was dat niet de hoofdreden, maar het was wel mooi meegenomen. Daardoor konden we een hogere hypotheek afsluiten zonder dat de maandlasten veel stegen. En de oude aflossen - zonder oversluitboete.

Verhuizen = hypotheek aflossen zonder boeterente

Bij nagenoeg alle hypotheken is het immers zo dat je geen boeterente betaalt als je de hypotheek aflost vanwege de verkoop van je woning. Hoe anders is dat bij aflossen uit andere middelen: dan krijg je - afhankelijk van de situatie - vaak een pittige boeterente voor je kiezen. Je moet dan het verschil tussen de rente die je afgesproken had om te betalen en de huidige marktrente vergoeden aan de bank. Als die middelen bij een andere hypotheekbank vandaan komen noemen we dat 'oversluiten'.

Oversluiten geen goed idee!

Die boeterente zorgt ervoor dat veel mensen in de veronderstelling zijn dat het oversluiten van hun hypotheek geen goed idee is. 'Boete en kosten betalen... dat zal vast niet goedgemaakt worden door die lagere rente!' Die veronderstelling klopt lang niet altijd. Er zijn veel situaties waarin oversluiten - ondanks die oversluitboete - heel positief kan uitpakken. Je hebt immers wel altijd een bepaald percentage van de hypotheek dat je boetevrij mag aflossen. En je krijgt de kans om voor een lange periode gebruik te maken van de historisch lage hypotheekrente. Staat jouw hypotheekrente nog maar een paar jaar vast? Laat dan zeker eens door onze hypotheekexperts doorrekenen wat oversluiten voor jou zou betekenen! Vraag daarvoor om te beginnen de boeterente op bij jouw huidige hypotheekverstrekker, zodat we in de berekening uitgaan van de juiste gegevens.

Boeterente veranderd

Bij diverse banken is de berekening van de boeterente eerder dit jaar veranderd. Dat heeft te maken met regelgeving: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft standaard regels vastgesteld waarmee de boete berekend moet worden. Dat was voorheen niet zo: elke bank mocht dat op z'n eigen manier doen. Die standaard regels leiden soms tot een behoorlijk lagere uitkomst dan de 'eigen manier' van de bank.

Lagere boete; oversluiten eerder gunstig

Een lagere boeterente betekent ook dat het oversluiten van je hypotheek eerder gunstig voor je uitpakt. Wie geen hypotheekexpert is kan niet eenvoudig bepalen of oversluiten slim is of niet. Er zijn allerlei factoren bij betrokken, maar een correcte berekening is het heel snel helder te krijgen. Neem dus gratis en vrijblijvend contact op met onze hypotheekexperts om te bekijken of het nu misschien het juiste moment is voor het oversluiten van jouw hypotheek.

Naar overzicht Blog & Nieuws