Artikel van 16-05-2017 door Anneke Ranzato

De consumentenprogramma's zijn druk met hypotheken deze week. Eerst kwam Vara's Kassa zaterdag met een item over de risico-opslag in hypotheken (mét claimstichting!), vervolgens had Tros Radar het gisteren nog maar eens over de verkeerde boeterentes.

Leidraad AFM over boeterente

Het is een kleine twee maanden geleden dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een leidraad kwam voor het berekenen van boeterentes door hypotheekverstrekkers. Daarin werd beschreven hoe de banken de aflosboete moeten berekenen.

Die leidraad schreef de AFM omdat banken allemaal hun eigen methode hanteerden, en dat mag niet volgens Europese richtlijnen. Ze mogen niet meer aan boete in rekening brengen dan de werkelijk geleden schade door de bank. Om het helder te maken heeft de AFM opgeschreven hoe het moet, zodat iedereen zich daar netjes aan kan houden. De banken kregen tot het eind van dit jaar om dat in orde te maken.

Oversluitclaim

Eigenlijk was het dus wel heel erg snel dat gisteren al bij Radar over die oversluitboete gesproken werd naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van de Consumentenbond. De conclusie: alle banken doen het fout. Maar dat wisten we al. En ze hebben nog even om er wat aan te doen. Toch wordt er al druk toegewerkt naar een oversluitclaim - natuurlijk door een claimstichting. De compensatie met terugwerkende kracht tot 14 juli 2016 (de ingangsdatum van de Europese richtlijn) wordt daarmee aangevochten. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat dit hele item bedoeld was om dat gevoel vooral levend te houden.

Ik vind het prima hoor, dat er nu één manier is waarop de boeterente berekend moet worden. Wel zo helder voor iedereen die het oversluiten van z'n hypotheek overweegt, of nadenkt over extra aflossen. Aan de andere kant vind ik het ook niet erg als er verschillen zijn, als die dan maar heel transparant zijn. Dan kan een hypotheekadviseur er rekening mee houden in zijn advies.

Risico-opslag in de hypotheekrente

Kassa had het over een ander hypotheekonderwerp - een andere claimstichting. Bij deze stichting Woekerrente gaat het over de risico-opslag die verwerkt is in de hypotheekrente. Ook daar gaan alle banken op hun eigen manier mee om en daar wil die stichting iets aan doen. Met een compensatie voor iedereen die door verkeerde methodes teveel hypotheekrente heeft betaald.

Waarom toch die claimcultuur?

Alle nieuwe regels om consumenten te beschermen... tja, ik vind ze niet altijd nodig maar okay. Alleen: waarom moet ook altijd er weer meer uitgesleept worden door advocaten? Daar ben ik een beetje allergisch voor, al jaren.

Goede hypotheekadviseur scheelt geld

De manier waarop een bank omgaat met het aanpassen van je hypotheekrente, dat neemt een goede hypotheekadviseur mee bij het aanraden van een geldverstrekker. Het is gewoon één van de verschillen die er zijn tussen banken. Door de juiste keuze te maken kun je in de toekomst geld besparen, zo simpel is het. Moet dat allemaal gelijkgetrokken worden en ook nog direct met terugwerkende kracht gecompenseerd? In mijn ogen niet.

Naar overzicht Blog & Nieuws