Artikel van 10-02-2016 door Anneke Ranzato

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan onder consumenten die eind vorig jaar een hypotheek afsloten. Van deze consumenten sloot 60% de hypotheek af via een onafhankelijk adviseur. Een derde deed dat rechtstreeks via de bank. Minder dan twee procent kiest voor het afsluiten van een hypotheek zonder advies (execution only).

Bijna altijd advies

Vrijwel iedereen die een hypotheek afsluit kiest dus voor hypotheekadvies: bij een intermediair (tussenpersoon) of direct bij een bank. Execution only is zeldzaam - een hypotheek afsluiten helemaal zonder advies vindt het overgrote deel van de consumenten voor zichzelf duidelijk niet verstandig.

Onbekend met kosten

Een opvallende conclusie van de AFM is dat een kwart van de hypotheeksluiters niet weet hoe de adviseur wordt betaald. Of denkt dat het via provisie gaat, of dat het gratis is. Dit terwijl er sinds 1 januari 2013 een provisieverbod geldt, waardoor klanten de adviseur direct betaalt voor zijn diensten.

Gestegen kosten

De bevraagde consumenten zeggen gemiddeld bijna € 1.900 betaald te hebben voor hun hypotheekadvies. Dat is een paar honderd euro meer dan bij eerdere onderzoeken van de AFM. Maar liefst 40% van de hypotheeksluiters kan niet exact zeggen wat ze voor hun hypotheekadvies hebben betaald. Uit de jaarlijkse uitvraag die de AFM doet onder adviseurs en bemiddelaars bleek een gemiddeld tarief van € 2.100 voor hypotheekadvies.

De kosten van een volwaardig, professioneel hypotheekadvies op afstand bij NHP? Die zijn ruim lager dan gemiddeld: ze variëren van € 1.190 tot € 1.790!

Naar overzicht Blog & Nieuws