Artikel van 12-07-2022 door Anneke Ranzato

Woningsite Funda heeft vandaag haar nieuwste kwartaalbericht gepubliceerd. Dat is interessant, want Funda is dé website waar je nagenoeg alle te koop staande woningen kunt vinden. De ontwikkelingen op deze site zeggen veel over de trends op de woningmarkt.

Concurrentie per woning neemt af

De kern van de boodschap in het verslag over de Funda Index in het tweede kwartaal van 2022 is dat de concurrentie per woning afneemt. Het aantal reacties per woning neemt af, terwijl het aantal aangemelde woningen flink is gestegen. Per saldo betekent dit dat de concurrentie slinkt: er zijn minder geïnteresseerden voor die ene woning. Goed nieuws voor kopers dus!

Vertrouwen kopers en verkopers

Het is dan ook niet verrassend dat het vertrouwen van kopers - dat dit een goed moment is om een huis te kopen - is gestegen. De index van het Koopvertrouwen kwam 8,6% hoger uit dan vorig kwartaal - op 84,6. De koopintentie daalde echter naar 81,3 - kopers zijn dus kennelijk wel wat voorzichtiger geworden. Dat is niet zo gek: de stijgende hypotheekrente, de verwachting dat de markt voor kopers verder gaat verbeteren, de inflatie en de oorlog in Oekraïne zorgen voor enige terughoudendheid.

Hoe staat de hypotheekrente nu?

Andersom is het vertrouwen van verkopers enigszins gedaald. Vooralsnog niet schokkend: de index daalde van 5,7% tot 97,4. Het is voor het eerst sinds november 2020 dat de index voor het Verkoopvertrouwen onder de 100 komt. De verkoopintentie is fors gestegen, met 10,2% tot 90,2. Ook dat is niet vreemd: verkopers verwachten dat de markt voor hen slechter gaat worden en halen verkoopplannen naar voren.

Funda Index Q2 2022

Bron: Funda.nl

Verkoopvertrouwen stort in

Het zijn interessante ontwikkelingen op de woningmarkt. Vooral als we verder vooruitkijken - naar het vertrouwen over 6 maanden - zien we dat het vertrouwen enorm instort. Slechts iets meer dan 49% van de consumenten verwacht dat de markt over zes maanden nog gunstig is voor het verkopen van een huis. Voor de huidige markt is dat nog 80%. Bij de kopers stijgt dat vertrouwen juist, maar veel minder snel: van 11% voor de huidige markt naar 17% over 6 maanden.

Self fulfilling prophecy voor verkopers

Het is al een tijdje duidelijk dat de woningmarkt op het punt van veranderen staat. Logisch ook, met alles dat er in de wereld en vooral met de rente gebeurt. Vorige maand schreven we al: Huizenmarkt koelt af - paniek bij verkopers?'.

De verwachtingen rondom de woningmarkt worden eigenlijk vanzelf waarheid, omdat mensen gaan handelen naar de verwachting. De verwachting dat het lastiger wordt om een huis te verkopen zorgt ervoor dat mensen het moment van verkoop naar voren halen. Doen veel mensen dat, dan wordt het aanbod van woningen veel groter en wordt het dús lastiger om te verkopen. Self fulfilling prophecy noemen we dat.

Wat is wijsheid op de woningmarkt?

Voor kopers die nog geen eigen woning hebben is dit alles natuurlijk goed nieuws. Voor doorstromers die al gekocht hebben maar nog moeten verkopen een stuk minder. Voor wie een eigen huis heeft en overweegt om er een andere woning voor in de plaats te kopen is het voor onzeker: wat gaat er gebeuren? Wat is wijsheid in de stappen die je kunt zetten?

Nuchter blijven nadenken

Die wijsheid heeft natuurlijk niemand in pacht: niemand kan de toekomst voorspellen en stellen dat-ie wéét wat er gaat gebeuren op de huizenmarkt. Je kunt alleen maar beslissingen nemen met de feiten van nu, rekening houdend met de verwachtingen die nu leven. Het is in elk geval zaak om nuchter te blijven nadenken - met altijd een slag om de arm en ruimte in je financiële plan. Natuurlijk helpen onze financiële experts je daar met veel plezier bij!

Jouw situatie vrijblijvend bespreken? Maak een afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws