Artikel van 23-06-2022 door Anneke Ranzato

Verrassend is het niet, confronterend wel: de huizenmarkt is duidelijk aan het afkoelen. De prijzen stijgen nog wel - maar minder snel dan een paar maanden geleden. Een daling van de huizenprijzen is inmiddels ook zeker niet meer ondenkbaar. Er staan veel meer huizen te koop, er zijn minder bezichtigingen en er wordt minder overboden. Wat betekent dit als jij net je huis wilt verkopen?

De huizenprijzen - gaan ze dalen?

Elke maand maakt het CBS bekend wat er in de voorafgaande maand gebeurd is met de huizenprijzen. Tot en met april zagen we maandenlang een stijging van rond de 20%. Het gaat daarbij om de prijzen in die maand, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In april werden koopwoningen volgens het CBS 19,7% duurder - ten opzichte van april 2021 dus. En in mei waren de koopwoningen nog 18,8% duurder dan een jaar eerder.

Meer huizen te koop

De tekenen van afkoeling zijn duidelijk: er staan veel meer huizen te koop. Op Funda zijn het er nu 67% meer dan in januari van dit jaar. Dat is een forse toename! Per woning zijn er bovendien ruim minder bezichtigingen en biedingen.

Minder overbiedingen

Er wordt ook minder overboden. Het aantal overbiedingen stond in juni vorig jaar nog op een record van 88,3% - afgelopen april was het 80,9%. Nog steeds heel veel, maar er tekent zich een duidelijke verandering af.

Oorzaak: exploderende hypotheekrente

De oorzaak is niet zo moeilijk te vinden: de hypotheekrente is in de afgelopen maanden geëxplodeerd. De gevolgen daarvan op de woningmarkt konden niet uitblijven.

Maximale hypotheek omlaag

Bij een hogere hypotheekrente gaat de maximale hypotheek bij hetzelfde inkomen omlaag en kunnen potentiële kopers dus minder extreem gaan in hun bod op een woning. Logisch, want de maandlasten van de hypotheek zijn bij de huidige rentestand veel hoger dan een half jaar geleden.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Huizenkopers blij?

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat mensen die op zoek zijn naar een woning blij zijn met de afkoeling van de huizenmarkt. Aan de andere kant: als zij door die gestegen hypotheekrente ook minder kunnen lenen is het maar de vraag of het positief uitpakt voor ze. Uiteindelijk draait het erom dat je een woning kunt vinden die je goed kunt financieren tegen behapbare maandlasten. Als je bij een daling van de huizenprijzen minder voor de woning betaalt, maar door de hogere hypotheekrente toch meer kwijt bent per maand... heb je er dan voordeel van?

Huizenverkopers niet blij!

Wie in elk geval niet blij zijn met deze ontwikkeling zijn de mensen die hun woning te koop hebben staan. Zéker niet als ze al een ander huis hebben gekocht en er vanuit gingen dat de verkoop een eitje zou zijn. In de zin van: je zet je huis te koop en de verkoop is zó geregeld tegen een ruim hogere prijs dan je vroeg.

Aankoop al gedaan - verkoop nog niet

Zit je in die positie: aankoop al gedaan, verkoop nog niet... dan kan er wel enige paniek ontstaan bij de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt. Niet dat die paniek nu direct nodig is, maar als de verwachting anders was kun je toch schrikken. En het ligt er ook maar net aan hoeveel ruimte je hebt in het financieringsplaatje. Kom je bijvoorbeeld nog wel uit als je niet méér - of zelfs minder? - dan de vraagprijs voor het huis krijgt?

Financieel plaatje voorzichtig insteken

In die zin is het op dit moment verstandig om het financiële plaatje bij de aan- en verkoop van een huis wat voorzichtig in te steken. Niet uit te gaan van de hoofdprijs voor de woning die je wilt verkopen en niet maximaal te bieden op een ander huis. Onze hypotheekexperts helpen je natuurlijk graag bij het opstellen van dit financieringsplan!

Weten wat er in jouw situatie mogelijk is? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws