Artikel van 14-06-2022 door Anneke Ranzato

Twee weken geleden schreven we nog dat de hypotheekrente en de huizenmarkt in rustiger vaarwater waren gekomen. Hoe snel de wereld kan veranderen blijkt nu maar weer: met een flinke stijging van de kapitaalmarktrente zullen nieuwe verhogingen van de hypotheekrente waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten.

Wat gebeurt er met de kapitaalmarktrente?

De kapitaalmarktrente is in de afgelopen twee weken weer omhoog geschoten. Kijk maar:

Kapitaalmarktrente in juni 2022

Dat is een stijging van 0,6% in twee weken tijd... heel bijzonder. Nog bijzonderder is om het te bekijken over een periode van iets meer dan een half jaar. Vorig jaar kabbelde de kapitaalmarktrente zo ongeveer onder het nulpunt - inmiddels zitten we dus al boven de 2%. De ontwikkeling is bijzonder goed te zien in deze grafiek:

Kapitaalmarktrente tussen november 2021 en juni 2022

Tenzij dit een hele tijdelijke uitschieter is zal dit ook weer gevolgen hebben voor de hypotheekrente in Nederland.

Hypotheekrente omhoog met vertraging

De hypotheekrente gaat doorgaans niet direct met de kapitaalmarktrente omhoog. Daar zit wel wat vertraging in: ook de banken kijken eerst of het hogere renteniveau heel tijdelijk is of toch langer duurt.

Online de hypotheekrentes vergelijken

Nu nog geen bijzonder aantal verhogingen

Op dit moment zien we dan ook nog geen bijzonder aantal renteverhogingen voor hypotheken. Als de kapitaalmarktrente niet opeens weer gaat dalen kunnen we verwachten dat aan het eind van deze week en volgende week wel veel banken hun hypotheekrente gaan verhogen.

Rentevoorstel voor nieuwe hypotheek

Ben je nu bezig met een hypotheek? Dan kan het geen kwaad om misschien wat sneller te handelen en de renteverhoging voor te zijn. Zodra je een rentevoorstel van de bank hebt liggen weet je dat je tegen die rente de hypotheek kunt afsluiten. Renteverhogingen die daarna worden doorgevoerd hebben dan - als je tenminste op tijd aan alle voorwaarden voldoet - geen gevolgen meer voor jouw hypotheek.

DNB: hypotheekrente gaat naar 4%

Als we de ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) mogen geloven is het echt gedaan met de lage hypotheekrente. In haar nieuwste publicatie met Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV) voorspelt de centrale bank het volgende voor de hypotheekrente en de huizenprijzen:

Voorspelling huizenprijzen en hypotheekrentes van DNB

Opvallend: de kapitaalmarktrente komt in deze raming (blauwe lijn) niet boven de 2%. Dat zou betekenen dat de stijging in de afgelopen week inderdaad tijdelijk is. Vergeet echter niet dat deze grafiek een periode van 12 jaar beslaat: een verhoging die een paar maanden effect heeft zie je nauwelijks.

4% hypotheekrente op zich niet schrikbarend

In de grafiek zien we wel goed die vertraging terugkomen. De heftige stijging van de kapitaalmarktrente nu zie je wat later terug in de rode lijn van de hypotheekrente. Die zou volgens DNB dus doorstijgen richting de 4%... een heel ander niveau dus dan de afgelopen jaren. Tegelijk ook weer niet heel schrikbarend als we naar het verdere verleden kijken.

Laagste hypotheekrente 10 jaar vast tussen 2012 en 2022

Huizenprijzen op ander niveau

Alleen: als je nu bezig bent met het kopen van een huis heb je niets te maken met al die jaren die achter ons liggen. Toen lagen de huizenprijzen ook op een heel ander niveau, waardoor een hogere hypotheekrente minder impact had op de betaalbaarheid van een huis. Die huizenprijzen lijken zich wel rustiger te gaan ontwikkelen - als we de ramingen van DNB mogen geloven.

Wat kun je betalen?

Die niveaus, daar kun jij niets aan veranderen. Je hebt het te doen met de feiten die er liggen. Met de hypotheekrente en de huizenprijzen van het moment waarop je een huis wilt kopen. Waar het om gaat is dat jij een hypotheek afsluit waarvan je de maandlasten goed kunt dragen. Waarmee je niet een te groot deel van je inkomen aan woonlasten moet besteden en daardoor een minder leuk leven hebt.

Ben je aan het kijken naar de aankoop van een (ander) huis? Ga dan vooral goed in gesprek met één van onze hypotheekexperts, om samen te bepalen welke maandlasten voor jou haalbaar zijn, welke hypotheek daarbij hoort en dus naar wat voor huizen je kunt kijken.

Wat is de beste hypotheek met de laagste maandlasten? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws