Artikel van 13-06-2017 door Anneke Ranzato

Misschien heb je het meegekregen: wij zijn bezig met de verkoop van ons huis. Inmiddels is er een aantal bezichtigingen geweest en lijkt er een serieuze kandidaat-koper te zijn. De makelaar zegt dat hij een bod verwacht. Dat zou mooi zijn, als het dan ook maar een mooi bod is... Ik denk dan wel meteen: als ze het maar kunnen financieren. Niet omdat ik denk van niet, maar omdat het zo'n teleurstelling is als je een koper hebt die een beroep gaat doen op de ontbindende voorwaarden in de koopakte.

Koper naar financiën vragen

Het liefst zou ik de koper dan naar zijn financiën vragen. Volgens mij kan ik met een paar gegevens redelijk inschatten of een bepaalde hypotheek haalbaar is. Dat zou me dan een wat rustiger gevoel geven rondom die ontbindende voorwaarden. Dat ik veracht dat het wel goed komt met die financiering zeg maar. Maar natuurlijk vraag je dat niet. Sterker nog, als verkoper zie je de koper meestal niet eens persoonlijk.

Onzinnige bezichtigingen

Een tijdje geleden gingen kennissen van mijn man een woning bezichtigen. Daarna kwamen ze bij ons langs voor een kop koffie, het gesprek ging daarbij natuurlijk vooral over dat huis. Ik adviseerde ze om snel contact op te nemen met een adviseur van NHP om de financieringsmogelijkheden te bekijken. Zij werkte nog niet zo lang voor zichzelf, hij ook. Ik had zomaar het idee dat het voor hen helemaal nog niet mogelijk was om een woning te kopen. Maar ondertussen hadden ze dus wel die bezichtiging gedaan. Achteraf onzinnig en zonde van de tijd voor zowel die kennissen als voor de verkoper van de woning. Dat soort onzinnige bezichtigingen...daar zit je als verkoper toch ook helemaal niet op te wachten!

Op de verkoopstoel

Nu ik 'op de verkoopstoel zit' zie ik dat veel beter dan voorheen. Nu weet ik wat erbij komt kijken om steeds je huis 'bezichtigingsklaar' te maken. Hoe je elke keer hoopt op een serieus geïnteresseerde. Een kijker die gewoon jouw huis wil kopen tegen een acceptabele prijs. Zodat je verder kunt. Dat gevoel komt niet eens doordat ons huis nu al zo lang te koop staat - dat is net een paar weken. Wel omdat ik het liefst al zou beginnen met inpakken. Dat kan niet - het moet steeds netjes voor bezichtigingen dus kan ik er moeilijk een puinhoop van gaan maken met het uitzoeken en inpakken van spullen.

Vooraf duidelijkheid over hypotheekmogelijkheden

Kortom: het is niet alleen voor jou als koper van een woning belangrijk om voordat je concreet naar huizen gaat zoeken je hypotheekmogelijkheden goed te kennen. Het is voor de verkoper van het huis waarin jij geïnteresseerd bent óók belangrijk. Heb jij je zinnen gezet op een huis waar veel belangstelling voor is? Dan kan het feit dat jij al precies weet wat er kan de doorslag geven voor de verkoper. Dat jij de gelukkige bent die het mag kopen, juist omdat die verkoper de onzekerheid over het definitief doorgaan van de verkoop zo veel mogelijk wil beperken. Dat gaat niet alleen om het bedrag dat je biedt, dat gaat zeker ook om dit aspect.

Vraag onze expert naar jouw hypotheekmogelijkheden!

Financiële vragen door makelaar

Wat mij dan verbaast is dat makelaars zich daar niet in verdiepen. Je kunt voor ieder huis dat te koop staat gewoon een bezichtiging afspreken. Kan zomaar een hobby van je zijn - bij andere mensen binnenkijken. Zonder dat je die woning werkelijk kunt kopen, omdat je de financiering daarvoor echt niet kunt krijgen. Zou het niet in belang van serieuze kopers en verkopers zijn dat er bij het maken van de bezichtigingsafspraak al iets van financiële vragen gesteld worden?

Naar overzicht Blog & Nieuws