Artikel van 20-07-2022 door Anneke Ranzato

Na een periode waarin de hypotheekrente snel opliep zien we de afgelopen week weer verlagingen binnendruppelen. De sterke stijging wordt daardoor enigszins gecorrigeerd. Is er nog meer ruimte voor een lagere hypotheekrente?

Kapitaalmarktrente afgezwakt

De kapitaalmarktrente is een aardige voorspeller voor wat er met de hypotheekrente gaat gebeuren. Vanaf eind mei tot eind juni ging deze flink omhoog (van ca 1,25% naar boven de 2%) na een periode van relatieve rust. Inmiddels is het niveau weer wat afgezwakt en schommelt de kapitaalmarktrente al twee weken rondom de 1,5%. Dat blijft een enorme stijging als we het vergelijken met de stand van begin januari - toen deze rente nog nagenoeg 0% was.

Kapitaalmarktrente 2022 tot en met 18 juli

Verlaging hypotheekrentes

De stijging van de kapitaalmarktrente in de maand juni werd - zoals altijd met enige vertraging - goed zichtbaar in de hypotheekrentes. Inmiddels zijn er alweer de nodige geldverstrekkers die hun hypotheekrente verlaagd hebben, een logisch gevolg van de afgezwakte marktrente.

Nog lang niet bij alle banken

Toch hebben nog lang niet alle banken de stap gezet om hun rente voor hypotheken weer te verlagen. Zolang de kapitaalmarktrente nu rustig blijf kunnen we waarschijnlijk wel uitkijken naar een aantal nieuwe pijlen naar beneden.

Lange termijn voorspelling lastig

Het is overduidelijk te zien in 2022: het voorspellen van de hypotheekrentes in de toekomst is bijzonder lastig. Er kan zoveel gebeuren in de wereld dat invloed heeft op de rentestand... je kunt er eigenlijk geen zinnig woord over zeggen.

DNB: hypotheekrente naar 4%

Vorige maand verwezen we al naar de voorspellingen van De Nederlandsche Bank, die er vanuit gaat dat de hypotheekrente op op de wat langere termijn op zo'n 4% uitkomt. Kijkend naar de rentes van dit moment zijn we al aardig op weg daar naartoe.

Vergelijk hypotheekrentes

Stabielere rente: prettig!

Dat zou betekenen dat we mogen hopen op een stabieler beeld van de rentes, een prettig idee.

Prettig voor wie een huis wil kopen: een sterke rentestijging zorgt ervoor dat het nooit duidelijk is hoeveel je kunt lenen en dus kunt betalen voor het huis van je dromen. Prettig ook voor wie een huis in de verkoop heeft: stijgende hypotheekrentes kunnen ervoor zorgen dat de huizenmarkt snel verandert.

Prettig voor wie de rente van z'n hypotheek moet verlengen: dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Prettig voor de banken, die niet zo hoeven te goochelen met hun hypotheekrentes om de marges op peil te houden.

Ronde van verlaging hypotheekrente?

Als de marktrente nu inderdaad voorlopig enigszins stabiel blijft, natuurlijk met kleine dagelijkse schommelingen omhoog en omlaag, dan zou er nog wel een ronde van verlagingen van de hypotheekrente aan kunnen komen. Of dat ook gebeurt... tja, dat is altijd maar afwachten!

Wat is slim om nu te doen qua hypotheek? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws