Artikel van 20-01-2022 door Anneke Ranzato

We konden het ons al bijna niet meer voorstellen, maar de hypotheekrente kán ook omhoog. Dat is de afgelopen weken wel weer duidelijk geworden: alle pijlen van de rentewijzigingen bij hypotheken wijzen naar boven.

Kapitaalmarktrente omhoog

De stijgende hypotheekrente is een heel logisch gevolg van de stijgende rente op de kapitaalmarkt. Geldverstrekkers houden die nauwlettend in de gaten en volgen snel, om te voorkomen dat hun marge op hypotheken krimpt.

De kapitaalmarktrente was het afgelopen jaar vooral negatief - maar klimt nu al even steeds een stukje verder boven het nulpunt uit.

Kapitaalmarktrente 2021 en 2022

Nu is zoiets als de kapitaalmarktrente voor veel mensen nogal een 'ver-van-je-bed' ding. Toch zie je dus dat die duidelijk effect heeft op de stand van de hypotheekrente.

Overzicht van de actuele hypotheekrente

Recordaantal nieuwe hypotheken ondanks minder verkochte huizen

Nog zo'n leuk cijferfeest: het aantal nieuwe hypotheken dat is afgesloten in 2021. Dat waren er volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) 562.655 - nog niet eerder waren dat er zoveel. Dat kwam niet doordat er nou zoveel huizen zijn verkocht in het afgelopen jaar: dat is zelfs behoorlijk ingestort. Logisch, gezien de bizar hoge huizenprijzen en het beperkte aantal te koop staande woningen.

Oversluiten populair

Dat er desondanks zoveel nieuwe hypotheken werden afgesloten, zit in het oversluiten van bestaande hypotheken. Het aantal niet-kopers onder de hypotheken was in 2021 groter dan het aantal kopers - dat is nog niet eerder voorgekomen volgens HDN. Of in ieder geval niet sinds zij de hypotheekdata bijhouden (en dat is al een hele tijd).

Verbouwen, benutten lage hypotheekrente en pensioen

Oversluiten houdt in dat mensen de hypotheek op het huis waar ze in blijven wonen overzetten naar een nieuwe hypotheek. Vaak stappen ze dan over naar een andere bank, maar dat hoeft niet per se.

Waarom besluiten woningbezitters om hun hypotheek over te sluiten? Waarom zou jij daarover na kunnen denken als je het nog niet gedaan hebt? Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin het zinvol is om daarover na te denken:

  • Je wilt je huis verbouwen en daarvoor extra geld lenen via jouw hypotheek
  • Je wilt je woning verduurzamen en hebt daar geld voor nodig
  • Je wilt je kind helpen met de aankoop van een woning door
  • Je wilt de lage hypotheekrente benutten zonder extra geld te lenen
  • Je wilt jouw hypotheekrente langer vastzetten om de lage rente beter te benutten
  • Je wilt je hypotheek aanpassen voordat dit niet meer kan ivm naderende pensioendatum

Bij NHP hebben we heel veel informatie over oversluiten voor je op een rij gezet:

Tijd voor actie?

Als je ook maar enigszins het idee hebt dat het oversluiten van jouw hypotheek een goed plan zou kunnen zijn - aarzel niet en maak snel een afspraak om even telefonisch te sparren met één van onze hypotheekadviseurs. Gezien de stijgende hypotheekrente is het zonde om ermee te wachten.

Maak nu een afspraak met een hypotheekadviseur om te kijken hoe interessant oversluiten in uw situatie is. Dit is gratis en vrijblijvend, dus waarom niet?

Naar overzicht Blog & Nieuws