Artikel van 3-5-2017 door Anneke Ranzato

Wij hebben een ander huis gekocht. Dat is supersnel gegaan dus eigenlijk zijn we er nog steeds van aan het bijkomen. Maar ondertussen moet er wel actie ondernomen worden. Voor de hypotheek natuurlijk - daarbij kwam ik erachter dat de beleggingsrekening niet meer welkom is bij banken. En laten we vooral niet vergeten dat we ook nog een huis hebben dat verkocht moet worden.

Makelaar inschakelen of niet?

Als je gaat nadenken over het verkopen van je huis is de eerste vraag: gaan we een makelaar inschakelen of niet? Nu weet ik niet in hoeverre er mensen zijn die zo'n verkoop helemaal zonder makelaar proberen, maar daar kan ik me niet veel bij voorstellen. Je móet immers op Funda om mogelijke kopers te bereiken. Zelf je huis op Funda zetten kan niet, dus heb je een makelaar nodig. Tenzij je de koper al kent - een vriend of kennis die heeft aangegeven jouw huis te willen overnemen.

Goedkope internetmakelaar...

Mijn eerste gedachte was: de bezichtigingen, die doe ik wel zelf. Ik ben toch thuis aan het werk, dan kan ik ook tussendoor wel mensen door mijn huis leiden. Dus verdiepte ik me in de wereld van de goedkope internetmakelaar. Want als ik de bezichtigingen zelf doe heb ik eigenlijk vooral een plaatsing op Funda nodig. Dat kunnen partijen als Makelaarsland en XLCasa prima voor je doen tegen veel lagere kosten dan de 'traditionele makelaar'. Ook de onderhandelingen en het gedoe rondom de koopovereenkomst enzo nemen zij binnen dat lage tarief voor hun rekening.

...of toch een gewone verkoopmakelaar?

Natuurlijk vroeg de verkopend makelaar van het door ons aangekochte huis of er vrijblijvend iemand bij ons langs mocht komen. Dat vond ik prima - ik was wel benieuwd naar het verhaal en of ik van mijn plan afgepraat kon worden. Na dat gesprek was ik niet volledig overtuigd, maar manlief wel. En ik moet zeggen: er waren ook wel wat argumenten waarbij ik zoiets had van: je hebt gelijk. Dus ja: we zijn in zee gegaan met een 'gewone verkoopmakelaar'. Eentje die alles doet - ook de bezichtigingen. Deze makelaar doet niet aan deelpakketten en dat was eigenlijk ook wel goed.

Bezichtigingen zelf doen of niet?

Bij de beslissing ging het namelijk vooral om de bezichtigingen. Dat niet iedere woningzoeker gezellig en aardig is over je huis. Dat je er maar zin in moet hebben om een rondje kritiek te verduren op de keuzes die jij voor jouw woning hebt gemaakt. En dat het toch wel steeds een onderbreking van je werk is, terwijl het maar afwachten is hoeveel bezichtigingen er nodig zijn voordat er een koper is. Nou goed, ik ben dus overstag gegaan en heb een makelaar ingeschakeld voor het hele traject.

Huis fotoklaar maken

Toen kwam een fase waar ik niet naar uitkeek: het fotoklaar maken van ons huis. Wij zijn niet van het hele nette en strakke. Ons huis is wel schoon maar overal ligt of staat wel wat. Het is ook behoorlijk vol geraakt met ons vieren in de loop der jaren. Met de instructies van het bedrijf dat de foto's kwam maken ben ik wel een aantal dagen bezig geweest om het toonbaar te maken. Een hoop gedoe, maar het is gelukt. De foto's en teksten zijn klaar en over een paar dagen gaat het op Funda. Ik ben bijzonder benieuwd naar het verdere verloop....

Naar overzicht Blog & Nieuws