Artikel van 13-09-2022 door Anneke Ranzato

Volgende week is het Prinsjesdag, dan worden de kabinetsplannen voor 2023 officieel bekendgemaakt. Een deel ervan is allang in beeld, in de loop van de tijd is er al heel veel duidelijk. Eén van de plannen - we schreven er een half jaar geleden al over in de blog Jubelton, huizenprijzen en hypotheekrente - is het afschaffen van de jubelton.

Jubelton, wat is dat ook alweer?

De jubelton is een extra vrijstelling voor de schenkbelasting. Ouders die hun kind (tussen 18 en 40 jaar oud) geld schenken voor de aankoop van een eigen huis krijgen daarvoor op dit moment eenmalig een fors hogere vrijstelling. Dat ziet er nu, in 2022, zo uit:

  • Totale eenmalig verhoogde vrijstelling: € 106.671
  • Daarvan is maximaal € 27.231 vrij te besteden (als het goed ingeregeld wordt), en
  • € 79.440 moet besteed worden aan een eigen woning

Die vrijstelling geldt trouwens ongeacht de relatie tussen schenker en ontvanger, dus het geld kan ook van een willekeurige ander komen. Daardoor betalen ze heel wat minder belasting over de schenking, machtig aantrekkelijk dus. Al in het voorjaar is aangekondigd dat deze jubelton (ingesteld in 2017) geen lang leven meer beschoren is.

Kloof en prijzen op woningmarkt

Het gevolg van de jubelton was niet zo erg voorzien denk ik... het zorgde voor een veel grotere kloof op de huizenmarkt: kinderen van rijke families konden opeens veel meer betalen voor een huis en kregen dus betere kansen op het bemachtigen van een woning op de zwaar overspannen woningmarkt. Bovendien lijkt het er sterk op dat de huizenprijzen door deze extra bestedingsruimte ook onnodig hard gestegen is.

Afschaffing van de jubelton

Het is dus eigenlijk al lang helder dat de jubelton afgeschaft gaat worden, maar op Prinsjesdag weten we pas alle details. Zoals het er nu naar uitziet gaat dit het worden:

  • In 2023 wordt de vrijstelling verlaagd naar € 27.231, het bedrag van de schenking voor vrije besteding.
  • Voor schenkingen van ouders aan kinderen is er dus dan al geen extra vrijstelling meer.
  • Alleen voor schenkingen door anderen aan een 18-40 jarige voor een eigen huis is er nog voordeel te halen in 2023.
  • Per 1 januari 2024 is de speciale vrijstelling voor de eigen woning helemaal afgeschaft
  • Belangrijk: bij een schenking in 2022 heeft het kind tot 31 december 2024 de tijd om een huis te kopen!

Overwaarde in 2022 inzetten om te schenken

Heb je als ouder een ruime overwaarde in je huis zitten? Dan is het een idee om alvast zo'n schenking met de extra vrijstelling voor te bereiden. Door het nog dit jaar te regelen maak je gebruik van die vrijstelling, jouw kind heeft dan nog twee jaar de tijd om de woning van dat geld aan te schaffen.

Wat als dat niet lukt?

Een logische vraag is wat er gebeurt als het kind die woning niet koopt vóór 31 december 2024. Dan kun je het zo regelen dat het kind de schenking - onder aftrek van het 'vrije' deel van € 27.231 - terugstorten naar de ouders. Een andere mogelijkheid is om het meerdere wel te houden en er alsnog 10% schenkbelasting over te betalen.

Schenken en schenkbelasting betalen

Misschien is het ook wel goed om te beseffen dat je als ouder ook prima een schenking kunt doen buiten de vrijstelling. Tot € 130.424 (2022) kun je boven de vrijstelling een je kind schenken tegen een tarief van 10%. Dat kan best een overweging zijn in een strategie om je kind te helpen bij de aankoop van een woning. Of om erfbelasting te besparen die anders later bij overlijden afgedragen moet worden.

Schenken vanuit overwaarde

Ook voor zo'n schenking kun je de overwaarde van je huis inzetten. Er zijn zelfs speciale hypotheken waarmee je die overwaarde kunt gebruiken zonder dat je het risico loopt dat je daardoor later in de problemen komt.

Lees onze update over de afschaffing van de jubelton.

Wilt u een keer sparren met een hypotheekexpert over de mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws